Nedjelja, 5. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Može li se najbolje iz europske prakse primijeniti u zaštiti od požara na jugu Hrvatske

25.01.2016.


U sklopu projekta HOLISTIC u Dubrovniku je održan okrugli stol na kojem je bilo riječi o mogućoj primjeni najboljih praksi iz područja prevencije i zaštite od požara iz zemalja sudionica projekta u sustav zaštite od požara na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Sudionicima sastanka predstavljen je projekt Integriranog ranog sustava upozorenja i upravljanja borbom protiv požara Zapadne Atike u Grčkoj. Radi se o sustavu koji je razvijen 2010. godine, a čiji je cilj kombinirati uporabu tehnologija poput satelitskih snimaka, ortofotokarata, aplikacija geografskih informacijskih sustava i različitih modela simulacije vatre kako bi se područje Zapadne Atike zaštitilo od prirodnih nepogoda, posebno šumskih požara. Predstavljene su i studije slučaja iz Slovenije: Dugoročna procjena šumskih požara u SlovenijiMeteorološki rizik od požara u Sloveniji po kanadskom sustavu za procjenu rizika od požara koji zajednički provode Slovenska šumska uprava i Slovenski šumarski institut.

 

 

Sudionici okruglog stola zaključili su da predstavljene studije slučaja iz Grčke i Slovenije ukazuju na potrebu modernizacije postojeće vatrogasne infrastrukture, uz primjenu i korištenje modernih informacijsko komunikacijskih tehnologija u zaštiti od požara. Slovenski projekt Dugoročne procjene šumskih požara u Sloveniji, za razliku od ostala dva predstavljena na sastanku, teško se može primjeniti na području Dubrovačko-neretvanske županije s obzirom na nedostatak ažuriranih karti i podataka o  šumama.

 

 

Dr.sc. Damir Krstinić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita predstavio je projekt video nadziranja područja Dubrovačko-neretvanske županije koji projektom HOLISTIC predviđa postavljanje  kamera za tri lokacije: na području jezera Kuti u Neretvi, na otoku Mljetu te na području Osojnika. Procjenjuje se da bi projekt video nadziranja navedenih područja trebao biti završen do početka ovogodišnje požarne sezone.

 

 

Poseban dio okruglog stola bio je posvećen primjeni meteorologije u zaštiti od požara. O utjecaju klimatskih promjena na potencijalnu opasnost od šumskih požara i vremenskim prilikama tijekom gašenja velikih požara raslinja govorila je Ivana Tomašević iz Državnog hidormeterološkog zavoda. Tomašević je tom prigodom predstavila analizu požara raslinja na području Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno je istaknula nekoliko velikh požara: u Dubrovačkom primorju 2001. godine, na otoku Lastovu 2003. godine te na Korčuli i Pelješcu prošle godine.

 

 

Okrugli stol okupio je pedesetak sudionika pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i dragovoljnih vatrogasnih društava s područja Dubrovačko-neretvanske županije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnika Istarske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

 

 

U projektu HOLISTIC sudjeluje 20 partnera iz 8 europskih zemalja. Vrijednost aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija je oko 404 tisuće eura, odnosno oko 3 milijuna kuna i u 85-postotnom iznosu sufinancirane su sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Inače, projekt je ukupno vrijedan oko 9 milijuna i 300 tisuća eura ili 70 milijuna kuna, stoji u priopćenju iz Županije. 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja