Ponedjeljak, 6. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

DUBROVAČKA TRADICIJA: Tombula na sv. Vlaha popodne

01.02.2016.


U rano poslijepodne na Festu Sv. Vlaha, prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike, održat će se 3.veljače s početkom u 16 sati. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe! Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen  za udrugu Društva distrofičara, invalida cerebralne  i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije, poručuju iz TZ Grada Dubrovnika

 

 

 

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i "zakidivanje", gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Tombule na Sponzi svojim se stihovima spominje i akademik Paljetak sjećajući se i legendarnog lika Frana Miša koji je izvlačeći brojeve bio izložen komentarima i škercama, pogocima i smijehu okupljenih na poljani ispred parčeve crkve. Sretni uzvik "Imam, imam!" izazivao je znatiželju nazočnih dok bi sretnik hitao prema Sponzi uspoređujući izvučene brojeve s onima na svojoj karteli.

 

 

 

Nerijetko je potencijalni dobitnik razočaran jer se među označenim brojevima na njegovoj karteli potkrao koji pogrešan, a time je i dobitak izmaknuo... Svako izvlačenje broja publika komentira, neki negoduju drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Dobra zabava bit će tako i ovog Sv.Vlaha , kartele su spremne, naranača i jaja uvijek se nađe, Grad i Turistička zajednica pozivaju na tradicionalnu tombulu čiji je čisti prihod namijenjen za Društva distrofičara invalida cerebralne  i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.

 

 

 

Prodaja kartela: Ured Turističke zajednice na Pilama od 01. do 03.veljače, a ispred palače Sponza, sat vremena prije početka. Cijena kartele je 10 kuna. 

Najčitanije (7 dana)

KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji
Brojni slovački turistički agenti posjetili Dubrovnik


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja