Četvrtak, 28. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Dubrovačko obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

11.02.2016.


Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se redovito obilježava 11. veljače, Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik organizirao je svečani sastanak s predstavnicima hitnih službi - Policijske uprave, Zavoda za hitnu medicinu, Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Dubrovnik i Orebić, Lučke kapetanije Dubrovnik, kao i s predstavnicima Crvenog križa s kojim Područni ured posebno intenzivno surađuje u preventivnim programima.

 

 

 

Poseban gost na sastanku bio je Tomislav Margaretić kojeg je, uz posadu broda „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik i dubrovačku bazu EmergenSea mreže, Područni ured Dubrovnik nominirao za godišnju nagradu Državne uprave za zaštitu i spašavanje za Naročiti pothvat u sustavu civilne zaštite na području Republike Hrvatske za 2015.g. Priznanje se odnosi na akciju spašavanja petorice kajakaša za vrijeme olujnog nevremena, čiji je skiper pomoć zatražio upravo pozivom na spasonosni broj 112.

 

 

 

Broj 112 poziva se u pomoć kad prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu  sa svim hitnim službama jer operateri primaju pozive i alarmiraju službe čija je intervencija neophodna u danoj situaciji.

 

 

              

Broj 112 je prvi put uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve hitnih službi za svaku zemlju. Republika Hrvatska je broj 112 stavila u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine.

 

 

 

 

U 2015. godini Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je 44 489  poziva, od čega je 29 794 bilo namjenskih (67%), 14 625 nenamjenskih i 30 zlonamjernih poziva. 

 

 

 

 

Broj 112 u Republici Hrvatskoj uspješno objedinjava djelovanje svih žurnih službi, a istodobno je i potpora djelovanja svih tijela središnje i lokalne vlasti i uprave u požarima, poplavama, potragama i drugim situacijama u kojima se koordinira djelovanje više hitnih službi. Za našu županiju posebno je važno istaknuti organizaciju medicinskih prijevoza zrakom kojih je putem Županijskog centra 112 Dubrovnik tijekom 2015. godine realizirano 204.

 

 

 

Obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za žurne službe 112 još je jedan od načina podizanja svjesnosti o njegovoj važnosti i koristi, koje su na održanom sastanku hitnih službi potvrdili i svi njegovi sudionici.

 

 

 

Ispravno reagiranje u izvanrednim situacijama uči se od malih nogu, stoga će se posjet učenika Područne škole Montovjerna i polaznika Dječjeg vrtića Škatulica Županijskom centru 112, previđenog u sklopu Dana otvorenih vrata, uz prigodnu edukaciju održati čim to vremenske prilike dozvole.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja