Utorak, 7. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Maritimna i vjetrovalna studija za trajektne luke Ubli i Orebić

12.02.2016.


Iz sredstava osiguranih EU projektom INTERMODAL, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi  Regionalna razvojna agencija DUNEA, u prethodnom je razdoblju financirana izrada dviju studija za razvoj morskih luka s područja Dubrovačko-neretvanske županije: Maritimna studija luke Ubli i Vjetrovalna studija luke Orebić. Riječ je o studijama nužnim za razvoj luka. Naime, svaki zahvat u postojećoj, kao i izgradnja nove luke, mora biti dobro promišljen jer se radi o velikim sredstvima, a upotrebljivost luke ovisi o brojnim faktorima. Prilikom izrade idejnih rješenja za izvođenje zahvata moraju se napraviti stručne studije i elaborati koji također uključuju vjetrovalnu i maritimnu studiju, objasnio je Nikola Butigan, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.


 

Maritimna studija luke Ubli koristit će se u izradi projekta dogradnje luke Ubli na Lastovu u kojoj se planira izgradnja još jedne trajektne rampe s pripadajućim vezom duljine 110 metara. Projektom se dobiva dodatna sigurnost pristajanja jer sada u luci Ubli postoji samo jedna trajektna rampa, što u slučaju kvara trajekta na vezu predstavlja veliki problem. Ujedno se osigurava siguran vez i za veće trajekte, što sada nije slučaj.


 

Vjetrovalna studija luke Orebić će se koristiti za projekt izrade školjere - valobrana ispred lukobrana postojeće luke. Cilj je umanjiti razorno djelovanja valova koji za jakog juga udaraju u lukobran te omogućiti normalan prolazak vozila i pješaka koji koriste prijevoz trajektom na liniji Orebić – Dominče. Udari valova su takvi da sada preljevaju parapetni zid lukobrana, oštećuju strukturu lukobrana i polijevaju vozila i pješake. Prilikom izrade lukobrana bila je napravljena školjera, što je vidljivo na starim fotografijama, ali je očito bila poddimenzionirana, kako veličinom same školjere tako i veličinom pojedinih komada kamena od kojih je bila napravljena. Taj kamen sada je djelovanjem mora razbacan uz južnu stranu lukobrana.


 

-Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije koristi priliku zahvaliti se županijskoj razvojnoj agenciji DUNEA-i, uz čiju pomoć i financijska sredstva su izrađene dvije studije u  trajektnim lukama Orebić i Ubli. Lučka uprava DNŽ je trenutačno u  postupku izrade projektne dokumentacije za dogradnju i proširenje navedenih luka i nadamo se da ćemo po završetku projektne dokumentacije  navedene projekte  lakše aplicirati prema EU fondovima – kazao je ravnatelj Lučke uprave DNŽ  Antun Banovac.Projekt INTERMODAL (Intermodalni model transporta za razvoj Jadranske regije)Regionalna razvojna agencija DUNEA, zajedno s međunarodnim partnerima, provodi kroz Programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a vrijednost aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 200.000 eura.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja