Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Može li se jug Hrvatske zaštititi od ljetnih požara

09.05.2016.


U zajedničkoj organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik i Vatrogasne zajednice Dubrovačko neretvanske županije u ponedjeljak je održan informativno - savjetodavni sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, općina i gradova, kao i predstavnicima službi zainteresiranih za zaštitu od požara, sa svrhom razmatranja i analize tijeka pripreme za požarnu sezonu, odnosno provedbe obaveza koje imaju temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2016.g.


 

O stanju zaštite od požara i mjerama koje se poduzimaju na području županije izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović istaknuvši da je zapošljavanje sezonskih vatrogasaca na prošlogodišnjoj razini, da će dislokacija dodatnih snaga s kontinenta biti smještena na Otoku Lastovu, dok će se na Korčuli, Pelješcu i Mljetu zaposliti domicilne vatrogasce. Pored toga, cilj je u srpnju i kolovozu, u vrijeme najveće opasnosti od požara, dislocirati zračne snage u Zračnu luku Dubrovnik, što bi u slučaju potrebe ubrzalo i olakšalo njihove intervencije u gašenju požara.



 

Zamjenik župana Davorko Obuljen najavio je održavanje tematske sjednice Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije krajem svibnja, do kada bi sve općine i gradovi u županiji trebali izvršiti svoje obaveze u pripremi za sezonu, a pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Kordić naglasila je potrebu održavanja radnih sastanaka i sjednica stožera općina i gradova, kako bi doneseni planovi i mjere bili usuglašeni među svim sudionicima, odnosno njihovim izvršiteljima.


 

Inspektor zaštite od požara Mark Radović općinama je i gradovima, pored njihovih redovnih obaveza, posebno sugerirao 24-satni nadzor odlagališta otpada, kao visoko rizičnog izvora požara u ljetnim mjesecima.


 

Ovaj je sastanak još jednom iskorišten za podsjećanje na prošlogodišnju sezonu velikih požara na Pelješcu i Korčuli, kako kroz isticanje pozitivnih primjera tako i potrebe boljeg preventivnog djelovanja i dosljednijeg ispunjavanja obaveza svakog od sudionika kako do požara takvih razmjera više ne bi niti došlo.


 

Dio predstavnika općina istaknuo je problem financiranja svih obveza koje im se daju u nadležnost, dok je kao veći problem ipak istaknut nedostatak ljudi, pa su se tako svi složili da je ulaganje u ljude prioritet jer je unatoč svoj tehnologiji i tehnološkom unapređenju sustava čovjek nezamjenjiv.


 

Osim pripreme za požarnu sezonu jednako je aktualna i tema pripreme za turističku sezonu pa su tako sve općine i gradovi upućeni na održavanje radnih sastanaka u svrhu uvida u stanje spremnosti za reagiranje na velike nesreće i katastrofe u kojima uz domicilno stanovništvo mogu biti ugroženi i turisti. Takav sastanak za sada je organizirao samo Grad Dubrovnik kojem je zbog duljine trajanja turističke sezone i njenog intenziteta predloženo održavanje takvih sastanaka i više puta godišnje.


PUZS Dubrovnik

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja