Petak, 25. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića u Lazaretima

31.07.2016.


Otvaranje izložbi fotografija Mare Bratoš Pokret i ekspresija i Dejana Stokića pod nazivom Sjećanja jedne mladosti, održat će se u utorak, 2. kolovoza, s početkom u 21:00 u Lazaretima. Riječ je o dvjema izložbama koje su tematikom možda različite, ali ih itekako povezuje fotografski zanos autora. 

Izložba Mare Bratoš potvrđuje kako ona s puno razumijevanja i dara fotografski sljubljuje krhku građu kazališnog trenutka poštujući pritom i karakter glumca i dramskog zbivanja. Izvanrednim osjećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osjećanje glumca, za gledatelja u mraku često dalek i neuhvatljivi trenutak čini vidljivim. Na tom tragu djeluje i Dejan Stokić. On je ponajprije osjetljiv na krajolik,  na sintezu elemenata svog zavičaja: mora i kamena. Njegov Dubrovnik mjesto je trenutaka prolaznosti, više odlazaka nego vraćanja. U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja - ne samo osobne  biografske nego i one duha vremena, zapisala je u katalogu izložbi Marija Tonković. 

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku filmsko i TV snimanje. Članica je mnogih umjetničkih udruga. Radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb i magazine Elle,  te druge revije i časopise. Živi u Zagrebu. 

Dejan Stokić rođen je 1944. godine u Sarajevu. Djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama odlazi u Pariz te počinje i sam snimati. 1972. godine službeni je fotograf na setu filma Majstor i Margarita Aleksandra Petrovića. 1978. prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Odmah po početku domovinskog rata uključuje se u manifestacije posvećene hrvatskoj kulturi. Na Unescovoj  izložbi  Des images pour la paix održanom u prostorima Le Parc de La Villette u Pavillionu Tusquetes u Parizu 1994. u selekciji je istaknutih svjetskih fotografa. Njegovu fotografiju Mostara slavni dizajner Philippe Starck rabi za vizualni identitet izložbe. Izložba je potom postavljena i u Sarajevu. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu sve do mirovine 2014. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom.
Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića moći će se posjetiti u Lazaretima svakog dana od 17 do 21 sat, sve do zatvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Najčitanije (7 dana)

Tko će dobiti nagrade Općine Župa dubrovačka
Novo ruho ”Kalkulatora bodova za upis u srednju školu”
Župski laureati su čs Anđela Ćesić, Petar Ivelja i Marijo Barović


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja