Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića u Lazaretima

31.07.2016.


Otvaranje izložbi fotografija Mare Bratoš Pokret i ekspresija i Dejana Stokića pod nazivom Sjećanja jedne mladosti, održat će se u utorak, 2. kolovoza, s početkom u 21:00 u Lazaretima. Riječ je o dvjema izložbama koje su tematikom možda različite, ali ih itekako povezuje fotografski zanos autora. 

Izložba Mare Bratoš potvrđuje kako ona s puno razumijevanja i dara fotografski sljubljuje krhku građu kazališnog trenutka poštujući pritom i karakter glumca i dramskog zbivanja. Izvanrednim osjećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osjećanje glumca, za gledatelja u mraku često dalek i neuhvatljivi trenutak čini vidljivim. Na tom tragu djeluje i Dejan Stokić. On je ponajprije osjetljiv na krajolik,  na sintezu elemenata svog zavičaja: mora i kamena. Njegov Dubrovnik mjesto je trenutaka prolaznosti, više odlazaka nego vraćanja. U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja - ne samo osobne  biografske nego i one duha vremena, zapisala je u katalogu izložbi Marija Tonković. 

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku filmsko i TV snimanje. Članica je mnogih umjetničkih udruga. Radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb i magazine Elle,  te druge revije i časopise. Živi u Zagrebu. 

Dejan Stokić rođen je 1944. godine u Sarajevu. Djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama odlazi u Pariz te počinje i sam snimati. 1972. godine službeni je fotograf na setu filma Majstor i Margarita Aleksandra Petrovića. 1978. prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Odmah po početku domovinskog rata uključuje se u manifestacije posvećene hrvatskoj kulturi. Na Unescovoj  izložbi  Des images pour la paix održanom u prostorima Le Parc de La Villette u Pavillionu Tusquetes u Parizu 1994. u selekciji je istaknutih svjetskih fotografa. Njegovu fotografiju Mostara slavni dizajner Philippe Starck rabi za vizualni identitet izložbe. Izložba je potom postavljena i u Sarajevu. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu sve do mirovine 2014. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom.
Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića moći će se posjetiti u Lazaretima svakog dana od 17 do 21 sat, sve do zatvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja