Subota, 4. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Premijerno izvedena „Kafetarija“

01.08.2016.


Premijerna izvedba „Kafetarije“, prema djelu „La Bottega del caffè“ talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla održana je sinoć pred brojnom publikom ispred Sponze. „Kafetarija“ je na programu 67. Igara i večeras 1. kolovoza te 2., 3., 4. i 5. kolovoza. 

Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac, radnja „Kafetarije“ događa se upravo u ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama premijerno izvedena legendarna „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića. Kao hommage upravo toj legendarnoj predstavi, Vinko Brešan, jedan od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja čije komedije redovito obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inozemstvu, radnju svoje „Kafetarije“ kao komedije s pjevanjem i plesanjem, smješta u sedamdesete godine prošloga stoljeća. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković. 

Prema prijevodu s talijanskog na hrvatski i adaptaciji na dubrovački Frana Čale, „Kafetarija“ je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru Igara se zadržala punih deset godina. Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća, a tako bi moglo biti i s ovom „Kafetarijom“ iz 2016. ako je suditi po reakcijama publike. Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama. 

Frana kafetijera u sinoć premijerno izvedenoj „Kafetariji“ igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, a njegova žena Blage je Marija Škaričić. Maro Martinović navodni je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju putnicu igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Franovog konobara igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića. Festivalski zbor, koji je uvježbavala korepetitorica Maja Marušić, čine članovi Kazališne družine Kolarin, Dubrovačkog komornog zbora i brojni studenti, đaci i građani Dubrovnika.

„Kafetarija“ je na programu Igara večeras 1. kolovoza te 2., 3., 4. kolovoza s početkom u 22:00 pred Sponzom te 5. kolovoza s početkom u ponoć što je dodatna izvedba, naknadno ubačena u program zbog iznimnog interesa publike.  

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja