Subota, 30. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

ZATVARAJU SE LJETNE IGRE: Uspješno izvedena 93 programa na 17 ambijentalnih lokacija

25.08.2016.


Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika i njegove okolice, pred 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 93 dramska, glazbena, plesna, folklorna, filmska i likovna programa. Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su govorili tehnički ministar kulture dr.sc. Zlatko Hasanbegović, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić te vodstvo Igara, intendant Mladen Tarbuk i punomoćnica ravnateljice Paulina Njirić.

 

 

Na samom početku konferencije za medije, objavljeni su ovogodišnji dobitnici nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i u glazbenom programu 67. Igara. Nagradu je ponijela predstava Othello te mladi virtuozi Aleksey Semenenko i Inna Firsova. Posebno priznanje dodijelit će se Baletu Slovenskog narodnog gledališča Maribor zbog visokih umjetničkih dometa koji su konstanta njihovih višegodišnjih nastupa na Igrama. Intendant Dubrovački ljetnih igara Mladen Tarbuk naglasio je snažnu sinergiju hrvatske i svjetske umjetnosti ovogodišnjeg programa jer Ljetne igre jesu i moraju biti dubrovački, hrvatski i svjetski festival.

 

 

Premijerni dramski program oduševio je kako kritiku tako i festivalsku publiku pa se za sve izvedbe tražila karta više. Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara, a ovogodišnje postavljanje Kafetarije kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledatelja uz jednu naknadno dodanu izvedbu i danima unaprijed rasprodane ulaznice. I druga dramska premijera, koju su Igre posvetile 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea, Othello u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, dočekana je s ovacijama publike i kritike koja je pisala: „Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina“, te „dubrovački Othello sav je sazdan od nepotkupljivih emocija“, uz sve pohvale dramskom ansamblu, posebice Draganu Despotu kao Othellu, Rakanu Rushaidatu kao Jagu i Anji Đurinović kao Desdemoni, ali i drugima. Lanjski premijerni dramski naslov, Dubrovačka trilogija Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca prikazana je i ove godine u atriju Dvora i pred Dvorom, kao i više dramskih gostovanja. Zagrebačko kazalište mladih odigralo je suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice u prepunim Lazaretima. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stigao je Molièrov Umišljeni bolesnik redatelja Krešimira Dolenčića koji je izveden u parku Umjetničke škole, te Sofoklova Antigona - 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u koprodukciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala kao predstava koja pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, dvadeset godina nakon rata, a premijerno je, praćena oduševljenjem publike i kritike, izvedena u kolovozu 2015. na Malom Brijunu. Profesorica i redateljica Mira Muhoberac sa studentima Sveučilišta u Zagrebu postavila je Dunda Maroja onako kako zamišlja da ga je sam Držić mogao izvorno prikazati 1551. u Vijećnici Dubrovačke Republike, a na 67. Igrama je imao svoje dvije izvedbe u parku Umjetničke škole. Studentski teatar Lero tradicionalno je izveo svoj posljednji dramski uradak Skarestiju od bumbaka nastalu prema zapisima zaboravljenog dubrovačkog liričara, dramatičara i satiričara s kraja 17. stoljeća Antuna Gleđevića u režiji Davora Mojaša.

 

 

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremile su baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga, što je ujedno bila premijerna izvedba ovog desetominutnog komada, i Carmen Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji je, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, izveden na otoku Lokrumu. Suvremeni hrvatski ples donio je Zagrebački plesni ansambl s djelom renomiranog španjolskog koreografa i plesača Daniela Abreua Anything, koje izvodi šest plesača. Gostovanje je realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske. Suvremene izvedbene prakse festivalskoj publici pokazao je i umjetnički kolektiv BADco. kroz projekt Stranac premijerno izveden u lipnju 2015. u sklopu festivala Perforacije.

 

 

U okviru programa Pisci na Igrama koji traje već četvrto ljeto, Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić ispričali su neispričanu priču o nesretnom i hrabrom nadvojvodi Maksimilijanu i njegovoj nemirnoj i osjetljivoj supruzi Carloti te snovima koje su imali na Lokrumu. Večer poezije Igora Zidića San ljetne noći održana je uz pratnju gitare u novoobnovljenoj crkvici svetog Stjepana u Pustijerni, a autorska večer svestranog umjetnika - dramatičara, scenarista, skladatelja i glazbenika - Mate Matišića u Kneževu dvoru. U okviru istog programa, u scenskoj preradbi i prilagodbi Mani Gotovac u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu dvije večeri izvodilo se Sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza.

 

 

Glazbeni program koji je ove sezone brojao čak 21 koncert, počeo je sjajnim nastupima tenora Joséa Cure, najprije na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, a potom i dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu sa sopranisticom Lindom Ballovom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Mladena Tarbuka. U bogatom glazbenom programu dominirali su klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija kao što su Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella, te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić. Osim večeri posvećene svom ocu Arsenu Dediću, Matija Dedić nastupio je uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera ispred Dvora na koncertu pod nazivom Četiri godišnja doba za tri klavira. Bila je to svjetska premijera obrade Vivaldijevih Četiri godišnja doba za tri klavira koju potpisuje Matej Meštrović, a koja je podigla festivalsku publiku na noge od oduševljenja. Violinist svjetskog glasa i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović nastupio je s pijanistom Ratimirom Martinovićem, a violinist Davide Alogna uz pijanista Alexandera Freya. Među komornim koncertima izdvajaju se nastupi Nordijskog komornog orkestra s jednim od najvećih svjetskih kornista Radovanom Vlatkovićem, te nastup Ansambla Bečke filharmonije u prepunom atriju Kneževa dvora. Dubrovački simfonijski orkestar na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertuğom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Na drugom koncertu, u kolovozu, koji je bio posvećen preminulom maestru Ivu Dražiniću praizveli su Simfoniju Frana Đurovića, a 67. Igre zatvorit će večeras s početkom u 22:00 ispred crkve sv. Vlaha Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Iva Lipanovića, uz mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović, sopranisticu Valentinu Fijačko Kobić te prošlogodišnje dobitnike Orlanda Kvartet Henschel. Misleći na budućnost festivala i želeći promicati mlade umjetnike na njihovom putu do najvećih svjetskih pozornica, Igre su predstavile novi program nazvan U susret budućnosti kojim su se, u šest festivalskih večeri, publici predstavili laureati prestižnih međunarodnih natjecanja. Uz izvrsnog američkog pijanista, koji je i inicijator ovog projekta, Andrewa Tysona, nastupili su hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, američki violinist Stephen Waarts, ruski pijanist Andrey Gugnin, ukrajinski violinist Alexey Semenenko, pijanistica Inna Firsova te još jedan talentirani ruski pijanist Yury Favorin.

 

 

Ova je sezona donijela dvije nove festivalske lokacije u Konavlima, pa je tako veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz održao klavirski recital ispred Franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, dok je Kvartet Henschel sinoć nastupio u Pinakoteci crkve sv. Nikole u Cavtatu. Za Igre je nova lokacija bila i crkva sv. Stjepana u Pustijerni kao i prostor bivšeg skladišta u Komolcu.

 

 

Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika uživala je u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini u izvedbi Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika, koji je osim svojih redovnih nastupa na taraci Revelina održao i Svečani koncert ispred crkve sv. Vlaha proslavivši pedeset godina nastupa na Igrama, te najuglednijeg hrvatskog ansambla LADO. Indijska plesačica i koreografkinja Sneha Bharadwaj izvodeći klasične plesove svoje domovine, festivalsku publiku odvela je na putovanje drevnom mističnom Indijom.

 

 

Filmski program u ljetnim kinima Jadran i Slavica, ostvaren u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, brojao je ukupno sedam naslova, i tradicionalno uključivao projekcije nagrađenih domaćih filmova na Pulskom filmskom festivalu te selekciju recentnih međunarodnih filmova. Povodom obilježavanja 40 godina nagrade Orlando, publika se u kinu Slavica u tri večeri mogla, zahvaljujući bogatoj arhivi HRT-a, prisjetiti umjetničkih vrhunaca ostvarenih tijekom duge povijesti festivala. Atrij palače Sponza i Lazareti bili su pretvoreni u galerijske prostore za likovne i fotografske izložbe autora Joséa Cure, Tihomira Lončara, Jagode Buić te Mare Bratoš i Dejana Stokića. Predstavljena je i monografija slikara Iva Dulčića, autora Igora Zidića te Ratni dnevnik Pava Urbana urednice Dubravke Vrgoč.

 

 

67. Igre su zabilježile porast od 6% u prodaji ulaznica putem interneta u odnosu na prošlu godinu, kao i porast agencijske prodaje. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 223 predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji Google Analytics zabilježeno je gotovo 40.000 jedinstvenih posjetitelja internetske stranice Igara.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja