Utorak, 7. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Potpisani ugovori za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Dubrovnik Cuvee

07.09.2016.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je Ugovor za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Cuvee sa nositeljem oznake, predstavnikom vinarske zadruge PZ Putniković Jozom Rabušićem te sa predstavnicima PZ  Stoviš Ston, PZ  i vinarija Dingač, PZ Pelješki vrhovi i PZ  Potomje.

 

 

Marka vina Dubrovnik Cuvee rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu ''Kreiranje i brandiranje novog vina na bazi sorte plavac mali'', čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

 

 

U okviru prve faze projekta, kojem je cilj bio kreiranje novog vina,  provedene su opsežne analize tržišta, ekspertna istraživanja te pokusna proizvodnja novog vina. Analize su ukazale na probleme ''plavca iz polja'': gubitak preferencija i tehnološke manjkavosti (grubi tanini/trpkost, slabo tijelo, manjak kiselina, neizbalansiranost, nestabilan, gubi boju i arome). Plavac iz polja trenutno nema veći potencijal i mora se popraviti kako bi bio konkurentan na tržištu. U kraćem roku to je moguće kroz mjere vinifikacije. U okviru projekta postavljena je pokusna proizvodnja pri čemu se plavac iz polja kupažirao s vinima sorti: Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Nakon višestrukog ekspertnog ocjenjivanja dobiveno je vino traženih obilježja. Osnova vina je bila ista, 70% plavac mali, uz dodatak vina sorte merlot, a razlike među varijantama su u količini neprevrelog šećera (suho, polusuho, poluslatko). Za testna vina definirane su tehnologije proizvodnje (u vinogradu i u podrumu) te provedena detaljna analiza vina u ovlaštenom laboratoriju.

 

 

U okviru druge faze provedeno je potrošačko testiranje odabranih uzoraka vina, brandiranje vina, izrađen je marketinški plan te pravilnik o kvaliteti i korištenju nove marke vina. Nositelj nove marke vina je Dubrovačko-neretvanska županija, koja će pravo korištenja marke davati ugovorno zainteresiranim vinarima.

 

 

Župan je istaknuo da je Županija, na temelju Pravilnika o dodjeli oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality, donijela Posebni pravilnik za dodjelu oznake za vino Dubrovnik cuvee kako bismo mogli standardizirati kvalitetu proizvoda, pratiti proizvodnju i pomoći u promociji. „Na taj način indirektno pomažemo svim pelješkim vinarima i vinogradarima koji već jesu ili će biti dio ove naše zajedničke priče" – zaključio je Župan.

 

 

Projekt je financirala i u njemu aktivno sudjelovala Dubrovačko-neretvanska županija te Regionalna razvojna agencija DUNEA, kao i predstavnici pet navedenih zadruga. Izvođač projekta je bila  tvrtka Agrarno savjetovanje.

 

 

Predstavljanje vina Dubrovnik Cuvee biti će u subotu, 10.rujna, u Gružu ispred supermarketa Pemo.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja