Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

ZBOG KIŠE: Dvodnevna tržnica poljoprivredih proizvoda u Lazaretima

17.09.2016.


Iako je najavljivano da će biti održana na platou pokraj žičare na Srđu, 17. i 18. rujna dvodnevna tržnica poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Plodovi polja na rubu Grada” prebačena je u Lazarete. Sajam će okupiti male proizvođače iz Dubrovnika i Hercegovine, a radno vrijeme sajma u subotu, 17. rujna, te u nedjelju 18. rujna je od 9:00 do 22:00 sata. Na sajmu će se predstaviti proizvodi proizvođača iz dubrovačke i hercegovačke regije poput marmelade od mandarina, prirodnih sokova, arancina, bruštulanih mjendula, smokvenjaka, vina, sira, povrća, a koji će se moći i kupiti.

 


 

U sklopu sajma, organizirat će se i koncerti grupe Gruhak, 17. rujna s početkom u 20:00 sati, a 18. rujna publici će se predstaviti klapa Kaše sa svojim a capella programom također u 20:00 sati. Ulaz na oba koncerta je besplatan.

 

 

Sajam “Plodovi polja na rubu grada” dio je projekta AGROBIZNIS - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji koji za cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda. Kako bi se ovaj cilj ostvario, Europska unija kroz instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. financira dvogodišnji projekt s oko 350.000 eura. Zahvaljujući ovim sredstvima kroz projekat se radi na jačanju unutarnjih kapaciteta u obje regije i podizanju svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

 

 

 

Dubrovačka regija u Hrvatskoj svjetski je poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede. S druge strane Popovo polje, susjedna regija u Bosni i Hercegovini, može se identificirati kao područje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, no sa nedovoljnim pristupom tržištu. Podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanje ekonomskih odnosa između regija omogućiti će da se ovi problemi ublaže.

 

 

Implementaciju projekta u Hrvatskoj vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom partnerom iz Italije,  Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam, a uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Aktivnosti projekta imaju za cilj jačanje unutarnjih kapaciteta u obje regije, podizanje svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda. Proizvodni resursi u Popovom polju i Dubrovačkoj regiji, nakon mapiranja, stručne i znanstvene obrade, će se objediniti, standardizirati, brendirati, napraviti prepoznatljivim za tržište na koje će se plasirati. Uvođenje u proizvodnju inovativnih metoda koje su planirane projektom, voditi će ka povećanju količine i kvalitete prinosa, a samim tim povećati konkurentnost na tržištu. Formiranjem mreže u koji će ući svi zainteresirani iz sektora proizvodnje hrane i sektora turizma olakšat će pristup regionalnom i EU tržištu. Izradom „Vodiča za farmere“, „Vodiča za investitore“, usvajanjem EU regulative vezane za poljoprivrednu proizvodnju sudionici projekta će imati smjernice za daljnji rad na poboljšanju tržišnih odnosa u regiji.

 


„Plodovi polja na rubu grada“ dio je IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja