Četvrtak, 1. listopada 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

NARDELLI O VODOVODU ZA IVANICU: Za 18 milijuna kuna: Kome voda, a kome fekalije?!

30.09.2016.


Potaknuti nedavnim medijskim napisima i izjavama direktora Vodovoda Dujmovića  i gradonačelnika Vlahušića vezanim za rješavanje problema vodoopskrbe i odvodnje naselja Ivanica u susjednoj BiH,  a u kontekstu postojećih i mogućih budućih štetnih utjecaja na područje Općine Župa dubrovačka dužni smo reagirati  i iznijeti stvarno činjenično stanje, stoji u priopćenju iz župske općinske uprave, te nastavlja:

 

- Građevinskom dozvolom iz srpnja 2016. koju je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko- neretvanske županije tvrtki Vodovod Dubrovnik d.o.o. dozvoljena je gradnja vodoopskrbnog cjevovoda od procrpne stanice Donji Brgat do granice obuhvata graničnog prijelaza Brgat, dok se iz izjave direktora Vodovoda, gosp. Dujmovića, može iščitati i jedna posve druga „skrivena“ namjena: „ Cilj je pitku vodu dovesti do granice s BiH, odakle bi Općina Ravno trebala priključiti svoju mjesnu mrežu“, čime bi se rastuće naselje Ivanica opskrbilo vodom, što nije namjena ove građevinske dozvole.


 

Ono što posebno brine načelnika Općine Župa dubrovačka, Silvia Nardellija jest pitanje oborinske odvodnje, te kanalizacijskog sustava čija se izgradnja odnosno priključenje na mrežu Vodovoda najavljuje „NAKNADNO“, nakon izgradnje vodovodne mreže:


 

„S obzirom da se radi o naselju koje se ubrzano razvija, izgradnjom brojnih smještajnih ali i turističkih kapaciteta, razumijemo važnost vodoopskbe, ali istovremeno ukazujemo na problem odvodnje koja će značajno narasti, te imati izravne posljedice na život u Župi dubrovačkoj. Iz izjava nije vidljivo ni gdje, kada, ni na koji način se vidi rješenje kanalizacijskog sustava što me jako zabrinjava.“


 

Obzirom da se gradonačelnik Vlahušić i direktor Dujmović u tekstu pozivaju na brigu o okolišu, prvenstveno Omble, istovremeno je neshvatljiva „nebriga“ o okolišu Župe dubrovačke, te planiranje tako velikog sustava samo djelomično, odnosno bez rješenja pitanja otpadnih voda koje postaju problem Župe dubrovačke.


 

„Ne mogu shvatiti kako je netko sebi uzeo za pravo planiranje jednog tako velikog infrastrukturnog projekta vrijednog 18 mlijuna kuna na području Župe dubrovačke, a koji bi bio naslonjen na vodopskrbni sustav Općine, te koristio izvorište Duboka Ljuta, bez da se u i jednom trenutku konzultirao s predstavnicima Općne Župa dubrovačka“, rekao je načelnik Nardelli, te dodao kako je odmah hitno uputio dopis županu Dobroslaviću u kojem traži sastanak na koji bi bili pozvani i gradonačelnik Vlahušić, predsjednik gradskog vijeća Franković, načelnik Općine Ravno Šimunović, te predstavnici tvrtke Vodovod Dubrovnik d.o.o.


 

Općina Župa dubrovačka podržava razvoj Općine Ravno i naselja Ivanice, te podupire izgradnju vodovoda, ali  na način da se pripremi cjelovito rješenje, te se unaprijed pobrine za pitanje odvodnje, u svrhu zaštite slivnog područja.


 

„ Ako netko misli riješiti pitanje Ivanice, putem graničnog prijelaza Brgat  i na štetu Župe dubrovačke, tome ćemo se oštro suprotstaviti!“, rekao je Nardelli te naglasio kako postoji još puno problema na vodoopskrbnoj mreži na području Župe i da bismo bili puno sretniji kad bi Vodovod milijunskim investicijama putem Hrvatskih voda, HBOR-a, međunarodnih fondova i sl. više vodio računa o problemima na teritoriju vlastite države.


 

„Hoće li se pokazati točnim sumnje i samih stanovnika Ivanice o tome kako se vodovod radi za 'velike igrače', one koji su već izgradili ili će graditi turističke vile za iznajmljivanje na Ivanici, doista ne mogu govoriti, ali mogu reći da ćemo učiniti sve da spriječimo sve štetne utjecaje na Župu dubrovačku.“


 

Naglašavamo da rješavanje infrastrukturnih problema šireg područja naselja Ivanica s obzirom na geografski položaj, površinu, kapacitet, infrastrukturne potrebe te blizinu granice s RH tj. Općinom Župa dubrovačka zapravo podrazumijevaju zajedničku, međudržavnu (međuopćinsku) suradnju oko primjene odgovarajućih prostorno-planskih kriterija, rješavanja infrastrukturnih problema te zaštite državnih interesa, u ovom slučaju navedeno se posebno odnosi na ekološku komponentu života stanovnika Općine Župa dubrovačka, a dijelom i Grada Dubrovnika, stoji također u priopćenju iz Općine Župa dubrovačka.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja