Srijeda, 5. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO:Povratak hodočasnika iz Svete Zemlje

17.11.2016.


Oko 260 sudionika Hodočašća Dubrovačke biskupije u Svetu Zemlju u Godini milosrđa i Godini sv. Vlaha vratilo se u Dubrovnik u utorak, 15. studenog. Toga dana u ranim jutarnjim satima svećenici, redovnici i redovnice slavili su misu u crkvi Kristova groba u Jeruzalemu, a na povratku su se zaustavili i kod Apostolske nuncijature.

 

Na osmodnevnom hodočašću na koje su krenuli iz zračne luke u Čilipima 8. studenog vjernici s područja cijele biskupije tri dana su obilazili povijesna mjesta vezana uz Isusov život u Galileji, a ostala tri dana hodočasnička mjesta u Judeji. Smješteni u Nazaretu obišli su, uz ostalo, Baziliku Navještenja, crkvu sv. Josipa, Brdo Blaženstva, crkvu sv. Petra (Petrova prvenstva), crkvu čudesnog umnoženja kruha i riba, Tabor, pošli do Zakejeve smokve, Brda kušnje, bili na rijeci Jordanu. Za vrijeme dok su boravili na jugu bili su na Maslinskoj gori, pohodili kapelu Uzašašća, crkvu Očenaša, crkvu Gospodin je plakao, crkvu sv. Petra od pijetlova pijeva, Cenacolo – mjesto Posljednje večere, crkvu Kristova groba, crkvu Marijinog Usnuća, crkvu sv. Ane i brojne druge kapele. Bili su također u Betlehemu, mjestu Kristova rođenja i pohodili Baziliku Rođenja Isusova, kao i crkvu rođenja sv. Ivana Krstitelja te crkvu koja čuva uspomenu na susret Marije i Elizabete.

 

Upoznali su i tragove koje su Hrvati ostavili u Svetoj Zemlji, od Getsemanskog vrta kojeg su bili kupili i darovali potom franjevcima, do uklesanih molitava i na hrvatskom jeziku u područjima pojedinih crkava. Njihov boravak u Jeruzalemu poklopio se i s blagdanom prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića.

 

Podsjetili su se i na neke starozavjetne osobe pohodima brdu Karmel i špilji sv. Ilije, Davidovom grobu u Jeruzalemu i sl., ali i na neke osobe iz kršćanske povijesti.

 

Pohodili su špilju sv. Jeronima, koji je preveo Bibliju na latinski jezik, i Qumran, mjesto pronalaska biblijskih rukopisa.

 

Molili su križni put ulicama Jeruzalema kojima je Isus nosio svoj križ. Oni koji su u braku obnovili su svoje zavjete u Kani Galilejskoj. Slavili su zajedno dnevne mise i molili tijekom hodočašća.  

 

U Izraelu su imali prigodu vidjeti i druge povijesne i prirodne znamenitosti, obići arheološke spomenike i stare gradske jezgre, ali se susresti i sa životom ljudi koji danas žive na ovim prostorima.

 

Predvoditelj hodočašća bio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, za organizaciju je bio zadužen generalni vikar mons. Petar Palić, a vodič je bio dr. don Ivan Šporčić.

 

Sve viđeno i doživljeno ostavilo je duboke dojmove na sudionike hodočašća što će svakako pridonijeti njihovoj vjeri i boljem razumijevanju njezinih sadržaja.

 

A.T.

Fotografije: hodočasnici

Najčitanije (7 dana)

KORONA: Četvero novozaraženih, dvoje stranaca
LIBERTAS: Novi vozni red autobusa
Što sve ima na Župskoj placi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja