Utorak, 14. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić: Infrastruktura otvara granice i potrebno ju je financirati

01.12.2016.


Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Povjerenstva Europskog odbora regija (COTER) koje se bavi teritorijalnom kohezijskom politikom i proračunom EU.

 

Na sastanku raspravljalo se o nedostatku prometnih veza u pograničnim područjima te o revitalizaciji lučkih gradova i područja.

 

Integrirani razvoj pograničnih regija u europi u velikoj mjeri ovisi o dostupnosti prometne infrastrukture koja omogućava komunikaciju između obiju strana granice. TEN-T mreža europskih koridora ključna je je za održivi razvoj europskih regija, međutim iako je većina sredstava EU posvećena ulaganju u mrežu TEN-T koridora stav Odbora regija je da se ne smije smanjiti ili zanemariti ulaganje u lokalne i regionalne prekogranične cestovne mreže. Pogranična područja se sve više smatraju funkcionalnim regijama koje svoj potencijal za rast i stvaranje radnih mjesta mogu ispuniti samo ako postoji dovoljna prekogranična povezanost obiju srana i povezanost na europsku mrežu. Odbor regija je pozdravio poziv za financiranje prekograničnih projekata u iznosu od 110 milijuna eura koji je dio godišnjeg CEF programa (Connecting Europe Facility) i koji će omogućiti ulaganja u projekte cestovne infrastrukturne prekogranične mreže.

 

U regijama s otocima trajekti često predstavljaju jedinu poveznicu s okolnim područjem te se tom aspektu želi dati posebna pozornost. Također morske luke, a posebno 104 glavne luke u mreži TEN-T koridora od kojih je jedna i Luka Ploče, još uvijek su najvažnije točke za pristup europskom gospodarskom prostoru te je njihova povezanost s lukama i lučkim gradovima od međunarodne važnosti (npr. U Kini), od presudne važnosti za održavanje i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva. Odbor regija preporučuje da se razvoj luka i lučkih gradova uključi u obzir u okviru mjera EU-a u području prometa, pomorskog gospodarstva i zažtite morskog okoliša i vodenih staništa.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja