Petak, 14. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

STIŽU AMERIKANCI: The New York Times preporučava Dubrovnik kao svjetsku turističku destinaciju

05.01.2017.


Prestižni, planetarno popularni dnevni list „The New York Times“, koji postoji već 165 godina i ima višemilijunsku čitateljsku publiku, u svojoj objavi od 4. siječnja 2017. ( http://nyti.ms/2hVOF44), preporučuje 52 svjetske turističke destinacije koje vrijedi posjetiti u 2017. godini, a Dubrovnik je pozicioniran na izvrsnom 6. mjestu. Vrijednost članka za promociju Dubrovnika je neprocjenjiva. Američki poznati freelance novinar koji je autor članka o Dubrovniku, David Farley, je boravio u Dubrovniku u organizaciji Jadranskih luksuznih hotela i Turističke zajednice grada Dubrovnika početkom prosinca 2016.godine. Objave u medijima koje su nastale kao rezultat studijskih putovanja novinara snažan su doprinos promociji Dubrovnika, poznatog po svojoj ljepoti i turističkoj ponudi na svjetskim turističkim tržištima, ali u zadnje vrijeme i snažno afirmiranog kao filmska destinacija najpoznatijih svjetskih filmskih hitova – od Game of Thrones, Bollywooda, Star Wars, kao i skorog snimanja Robin Hooda.

 

 

Američko turističko  tržište je izuzetno važno za Dubrovnik. Dubrovnik je najpoželjnija i najposjećenija destinacija u Hrvatskoj za SAD. S brojem od 82.287 dolazaka, te 254 931 noćenja, turisti iz SAD-a  zauzeli su u 2016.godini 3.mjesto, odmah iza gostiju iz Ujedinjenog kraljevstva i Njemačke. U posljednjih 5 godina broj dolazaka s američkog tržišta povećao se za skoro tri puta.

 

 

U 2016. potražnja za Hrvatskom iz SAD-a je nastavila dvoznamenkasti rast u ostvarenim noćenjima te još jednom dokazala važnost američkog tržišta za razvoj i rast hrvatskog turizma. 

 

 

Prognoze za 2017. su vrlo optimistične te u prilog rastu putovanja ide vrlo povoljna gospodarska situacija u SAD-u i jaki dolar, popularnost Hrvatske kao jedne od najtraženijih emerging destinacija, prisutnost u ponudi glavnine aktivnih članova/organizatora putovanja USTOA-e te ostalih asocijacija kao što su NTA, ASTA, itd., aktivno članstvo u Virtuosu, te velika medijska popularnost (jedan od recetnih primjera je proglašenje Hrvatske kao najpoželjnije destinacije za putovanje čitatelja Travel + Leisura). Prema rezultatima Virtuoso istraživanja, “ 2017 Luxe Report”, Hrvatska je uvrštena među top 10 destinacija u 3 kategorije: 1. najpopularnija emerging destinacija (3/10), 2. najpopularnija internacionalna destinacija (10/10), 3. najpopularnija destinacija za tzv. Millenials putnike (9/10).

 

 

 

Turistička zajednica grada Dubrovnika aktivno sudjeluje s promidžbom na američkom tržištu, od zajedničkog nastupa na turističkom sajmu New York Times Travel Show sa TZ Dubrovačko-neretvanske županije, te TZ grada Zagreba, uz posebne prezentacije Dubrovnika i Zagreba. Također TZ grada zajedno s TZ Zagreba predstavlja kongresnu ponudu na najvećem kongresnom sajmu u SAD-u IMEX America. Prošle godine je TZ grada Dubrovnika, kao članica USTOA-e (Udruženje američkih touroperatora), zajedno s glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice, predstavništvom HTZ-a u New Yorku i TZ Županijom bila domaćin Godišnje skupštine ovog važnog Udruženja. Posredstvom predstavništva HTZ-a u New Yorku, koje je član Virtuosa (Mreže organizatora luksuznih putovanja), TZ grada Dubrovnika je održala webinar za sve članice Virtuosa, s ciljem upoznavanja luksuzne turističke ponude Dubrovnika, uz oglašavanje u online i tiskanim medijima. Tijekom godine TZ grada Dubrovnika sudjeluje u organizaciji boravka velikog broja američkih touroperatora i predstavnika medija.

 

 

Dubrovnik je još jednom dokazao da je svjetska turistička destinacija rangiranjem pri samom vrhu najboljih na svijetu, stoji također u priopćenju iz dubrovačke TZ.

 

 

A iz dubrovačke gradske uprave ističu kako je tim povodom gradonačelnik Vlahušić uputio je dopis ministru turizma Gariju Cappelliju u kojemu između ostaloga ističe kako je američko tržište jedno od najvažnijih svjetskih emitivnih tržišta u Dubrovniku, a u korist tome govore i brojke. Tijekom protekle godine gosti iz Sjedinjenih Američkih Država bili su na drugom mjestu s 82.287 dolazaka odnosno 254.931 noćenjem. Odnosno, broj putnika SAD-a u prosjeku se kreće od oko 200 putnika dnevno to jest 1600 tjedno odnosno tijekom vrhunca turističke sezone od oko 500 putnika dnevno to jest 3000 tjedno.

 


U dopisu ministru Cappelliju gradonačelnik Vlahušić ističe kako je jedan od razloga gotovo trostrukog porasta broja dolazaka i noećenja koje su američki gosti ostvarili u Dubrovniku u posljednjih šest godina zasigurno i planetarno popularna serija Game of Thrones, koja se i u 2016. godini ponovno snimala u Dubrovniku, a što je istaknuo i New York Times u svome osvrtu na Dubrovnik.
 

 

Ističući odlične turističke rezultate i rekorde koje je ostvario Dubrovnik u 2016. godini gradonačelnik Vlahušić kazao je kako prema trenutačnim pokazateljima broj gostiju iz SAD-a nastavlja rasti i u nadolazećim godinama te da je zajedničkim snagama i ulaganjima Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Croatia Airlinesa i Zračne luke Dubrovnik prijeko potrebno što prije vratiti i realizirati direktnu avionsku liniju New York - Dubrovnik. 

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja