Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Povratak inflacije u EU, visoke cijene stižu i u Hrvatsku - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Povratak inflacije u EU, visoke cijene stižu i u Hrvatsku

04.01.2017.


U prosincu cijene u NjemaĆØkoj porasle su 0,7 posto u odnosu na studeni pa je godišnja stopa inflacija dostigla visokih 1,7 posto, što je najviša godišnja stopa rasta cijena od srpnja 2013. godine.

 

 

Prva procjena europskog statistiĆØkog ureda Eurostat pokazuje da je u cijeloj eurozoni inflacija preskoĆØila na 1,1 posto, najveƦim dijelom zahvaljujuƦi energentima i naglom poskupljenju nafte pred kraj godine.

 

 

Izlazak iz negativne zone oĆØekuje se i u Hrvatskoj, gdje je veƦ u studenome stopa inflacije usporila na negativnih 0,2 posto, s 0,5 posto minusa koliki smo imali pad cijena u listopadu koji traje od poĆØetka 2014. godine.

 

Prve procjene za prosinaĆØku inflaciju oĆØekuju se za desetak dana. Hrvatska narodna banka vjeruje da bi se pod utjecajem uvoznih inflacijskih pritisaka te uĆØinaka porezne reforme inflacija ove godine mogla vratiti na 1,6 posto!

 

VeƦ svjedoĆØimo i jednom i drugom: povratku tjednog ritma poskupljenja goriva, cigarete su prošlog mjeseca poskupjele za kunu, a ove godine slijede još dva kruga usklaĆ°enja s trošarinama EU na duhan, poskupjeli su automobili, a širi krug potrošaĆØa osjetit Ʀe na svom budžetu i poveƦanje PDV-a ugostiteljima.

 

Inflacija bi mogla pojesti i oĆØekivati rast neto plaƦa

OĆØekuje se da Ʀe barel sirove Brent nafte, koja se koristi kod nas, ove godine poskupjeti za treƦinu i, ako se to pokaže toĆØnim, inflacija bi mogla biti veƦa od projiciranih 1,6 posto u ovoj godini, a njezino ubrzanje poĆØelo je od sredine 2016. godine.

 

Energija i prehrana ĆØine 40 posto hrvatske potrošaĆØke košarice, hrana je u studenome bila u laganom plusu od 0,4 posto, dok je košarica energenata u studenome bila u blago negativnoj zoni efekta pojeftinjenja plina od 18 posto koje se dogodilo prije izbora.

 

VraƦanju inflacije vesele se brojni financijaši jer Ʀe s njome doƦi do veƦih zarada na dionicama i dužniĆØkim papirima, skoĆØit Ʀe prinosi na štednju u bankama, zarade osiguravajuƦih kuƦa i mirovinaca Ʀe se napuhati, ali napuhat Ʀe se i javni dug prezaduženih država kao što je Hrvatska. Inflacija bi mogla pojesti i oĆØekivani rast neto plaƦa potaknut promjenama poreznih stopa i odbitaka.

 

PoveƦanje neto plaƦa iznad oĆØekivane stope inflacije planira se jedino u javnom sektoru, gdje iduƦi mjesec osnovica raste 2%, a do kraja godine porast Ʀe još dva puta po 2%.

 

Povratkom inflacije istopit Ʀe se i svi ti pozitivni efekti, a zbog manjka radne snage i pritiska na rast plaƦa iznad produktivnosti može doƦi do smanjenja konkurentnosti i dodatnih inflacijskih pritisaka, piše VeĆØernji list.


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja