Nedjelja, 5. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Osnovano Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

03.04.2017.


Člankom 30. Zakona o zaštiti prava pacijenata („Narodne novine“ broj 169/04 i 37/08 – u daljnjem tekstu: Zakon) određeno je da se u cilju ostvarivanja i promicanja prava pacijenata u svakoj jedinici područne (regionalne) samouprave osniva Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata.

 

 

Zakonom o zaštiti prava pacijenata određuju se prava pacijenata prilikom korištenja zdravstvene zaštite te način zaštite i promicanja tih prava. Pacijentom u smislu ovoga Zakona smatra se svaka osoba, bolesna ili zdrava, koja zatraži ili kojoj se pruža određena mjera ili usluga u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti, liječenja ili zdravstvene njege i rehabilitacije.

 

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije donijela je Rješenje o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji („Službene glasnik Dubrovačko-neretvanske županije“ br.10/2016) kojom je osnovano Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) kao stalno radno tijelo Županijske skupštine.

 

 

Povjerenstvo obavlja slijedeće poslove:

-prati primjenu propisa na području Dubrovačko-neretvanske županije koji se odnose na zaštitu  prava i interesa pacijenata

-prati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području Dubrovačko-neretvanske županije

-predlaže poduzimanje mjera za zaštitu i promicanje prava pacijenata na području Dubrovačko- neretvanske županije

-bez odgađanja obavještava Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata ministarstva nadležnog za zdravstvo o slučajevima težih povreda prava pacijenata koje mogu ugroziti život ili zdravlje pacijenata

-podnosi Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije i ministarstvu nadležnom za zdravstvo godišnje izvješće o svom radu

– obavještava javnost o povredama prava pacijenata

– obavlja druge poslove određene Zakonom o zaštiti prava pacijenata

 

 

U obavljanju poslova iz svog djelokruga Povjerenstvo je ovlašteno upozoravati, predlagati i davati preporuke. Ovlašteno je nadležnim tijelima državne uprave, tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim i fizičkim osobama predlagati poduzimanje mjera za sprječavanje štetnih djelovanja koja ugrožavaju prava i interese pacijenata i zahtijevati izvješća o poduzetim mjerama.

 

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije je na 17. sjednici od 20. rujna 2016. godine donijela Rješenje o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojom su za članove Povjerenstva imenovani:

 

  1. Božena Raič, mag.oec
  2. Doc.dr.sc Antonela Gverović – Antunica, prim.dr.med
  3. Antonija Roszahegy Nikolić, prof.def
  4. Anka Jejina, med.sr
  5. Željko Jaković, mag.oec

 

Povjerenstvo djeluje pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Dubrovačko-neretvanske županije, Pred dvorom 1, tel: 351-411, fax: 351-434 s ciljem ostvarivanja i promicanja prava pacijenata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Povjerenstvo se saziva po potrebi, na temelju zaprimljenih pritužbi. Pritužba se podnosi u pisanom obliku na adresu: Dubrovačko-neretvanska županija, Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Dubrovačko-neretvanske županije, Pred dvorom 1, 20 000 Dubrovnik ili na službenu e-mail adresu Povjerenstva ( zastita.prava.pacijenata@dnz.hr).

 

S ciljem što učinkovitijeg rješavanja zaprimljenih pritužbi, upućujemo pacijente da se, uz pritužbe, priloži cjelokupna medicinska dokumentacija.

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja