Petak, 5. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan s vinogradarima o ublažavanju posljedica nepogode

24.04.2017.


Župan Nikola Dobroslavić održao je radni sastanak s vinarima i vinogradarima s područja Korčule, Pelješca, Neretve i Konavala te predstavnicima jedinica lokalne samouprave čiji su nasadi stradali prilikom niskih temperatura proteklog vikenda.
 

Na sastanku je zaključeno da će katastrofalna elementarna nepogoda ostaviti velike posljedice na urod ove godine te je zatražena pomoć od svih nadležnih. Utvrđeno je da vinarima treba hitno pomoći i u to uključiti općine, gradove, Županiju te zatražiti i pomoć države. 

Župan Dobroslavić okupljenima je kazao kako je u cilju ublažavanja posljedica nepogode kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede te da će u ministarstvu u utorak u Zagrebu održati sastanak na tu temu. 

Također, na sastanku je utvrđeno kako postoji čitav niz problema s kojima se vinari i vinogradari susreću kod korištenja poiticaja Europske unije za osiguranje usjeva te da za ovu štetu uopće nema mjere koja bi to područje pokrivala. Naime, „mjera 5“ odnosi se na obnovu nasada, ali ne i na štetu na prinosu, a bez trajne štete na nasadima. 

Županija je prije ulaska RH u EU za osiguranje poljoprivrednih nasada izdvajala 25 posto, država 25 posto, a poljoprivrednici sami ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ostatak iznosa. Nakon ulaska u EU uspjelo se ovu mjeru produžiti na tri godine.
Na kraju sastanka je župan ustvrdio kako se očekuju prijave jedinica lokalne samouprave kako bi Županija mogla proglasiti elementarnu nepogodu za pogođena područja.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja