Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
NOVI ZAKON: Za držanje psa na lancu slijede visoke kazne - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

NOVI ZAKON: Za držanje psa na lancu slijede visoke kazne

20.05.2017.


Vlada je usvojila novi Zakon o zaštiti životinja kojim Ʀe životinje, posebno kuƦni ljubimci, biti zaštiƦeniji nego po starom zakonu otprije deset godina, a njihovi vlasnici rigoroznije kažnjavani u sluĆØaju kršenja odredbi. Uvodi se, izmeĆ°u ostalog, zabrana stalnog držanja pasa na lancu, odnosno u neprimjerenom boksu, što Ʀe na terenu kontrolirati komunalni redari, a vlasnici koji se zabrane ne budu pridržavali riskirat Ʀe kaznu od 20.000 do ĆØak 50.000 kuna. Zabranu su veƦ prije uveli Zagreb i Osijek, takoĆ°er uz prijetnju kazni te se, istiĆØe Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, stanje na terenu znaĆØajno popravilo, odnosno držanje pasa na lancu smanjilo.

 

 

Cijepljenje i lijeĆØenje

 

Velika je novost zakona i to da se ukida ubijanje napuštenih životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu za životinje, tijekom kojih ih se nije uspjelo udomiti, a svaka Ʀe županija morati imati najmanje jedno takvo sklonište s minimalno 50 mjesta, u kojem Ʀe životinja ostajati do udomljenja. Vlasnik koji napusti životinju, a ona bude pronaĆ°ena i smještena u sklonište, imat Ʀe pravo, nakon što bude otkriven preko mikroĆØipa u životinji, odreƦi se životinje, ali Ʀe skloništu morati plaƦati troškove brige o životinji, kao i kaznu od 15.000 do 30.000 kuna za napuštanje. Od 1. sijeĆØnja 2018. godine, takoĆ°er je velika novost, zabranjuje se uzgoj i držanje životinja radi proizvodnje krzna, što znaĆØi uzgoja ĆØinĆØila.

 

 

Od ukupno više od 1.200 primjedbi pristiglih na prijedlog zakona tijekom javne rasprave, nadležno Ministarstvo poljoprivrede Tomislava TolušiƦa uvažilo ih je ĆØak oko tisuƦu, a najviše ih je bilo oko zabrane ubijanja napuštenih životinja u skloništima. U prvotnoj verziji zakona stajala je stara odredba o eutanaziranju životinja koje nisu udomljene nakon dva mjeseca, no Ministarstvo je uvažilo, i u konaĆØnu verziju uvrstilo, zabranu ubijanja. Skloništa koja životinje budu ubijala bit Ʀe kažnjavana, jednako i ako ne budu provodila obaveznu kastraciju životinja i njihovo cijepljenje, odnosno lijeĆØenje.

 

 

Kaznene prijave

 

Jedinice lokalne samouprave financirat Ʀe osnivanje i rad skloništa, a u svojim Ʀe proraĆØunima morati osigurati i sredstva za pružanje pomoƦi ozlijeĆ°enim životinjama, ukupno, zajedno sa sredstvima za hranu, cijepljenje, sterilizaciju i lijeĆØenje životinja godišnje 549.000 kuna po skloništu, odnosno ukupno 11,5 milijuna kuna za 21 sklonište u Hrvatskoj. VeƦina županija veƦ ima adekvatna skloništa, Primorsko-goranska pritom dva; dio županija ima skloništa s nedovoljnim brojem mjesta, dok ih uopƦe nema u Brodsko-posavskoj, DubrovaĆØko-neretvanskoj i LiĆØko-senjskoj županiji, koje Ʀe u njihovo pokretanje morati uložiti ukupno 13,8 milijuna kuna.

 

 

»UsmrƦivanje životinja ne rješava problem napuštenih životinja, a to je nehuman, neuĆØinkovit i u konaĆØnici preskup postupak. Životinje u skloništima treba mikroĆØipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Velika veƦina životinja iz skloništa se udomi, ali kljuĆØno je educirati ljude i sprijeĆØiti napuštanje životinja«, izjavio je juĆØer TolušiƦ.

 

 

Komunalni redari imat Ʀe ovlast uƦi u prostore u kojima se drže kuƦni ljubimci, ispitivati sve okolnosti, uzimati izjave i dokaze te podnositi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog. NovĆØanom kaznom od 20.000 do 50.000 kuna kažnjavat Ʀe se fiziĆØke osobe koje životinjama nanose bol ili patnju, odnosno namjerno ih izlažu bolestima ili strahu, koje ubiju životinju, obuĆØavaju ih za borbe, organiziraju ili sudjeluju u borbama, kao i u klaĆ°enju u tim borbama. Istu Ʀe kaznu riskirati i oni koji drže životinje na nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, koji, izmeĆ°u ostalog, ĆØupaju perje živoj peradi, pucaju u životinje bez obzira na vrstu oružja ili sprave za pucanje. Jednaka kazna bit Ʀe naplaƦena, izmeĆ°u ostalog, i onima koji životinju prisiljavaju da trĆØi uz motorno prijevozno sredstvo ili pak nanose patnju ili bol životinjama prilikom dresure, kao i onima koji se budu bavili uzgojem radi krzna.

 

 

Zabrana muĆØenja

 

Kaznom od 15.000 do 30.000 kuna kaznit Ʀe se fiziĆØku osobu koja organizira utrke pasa, zanemaruje životinju, koristi kopitare za izvlaĆØenje trupaca iz šuma (samaraši), osim u teško pristupaĆØnim podruĆØjima gdje to nije moguƦe drugaĆØije, zatim ako napusti domaƦu životinju, kuƦnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju; ako na vrijeme ne zatraži veterinarsku pomoƦ za životinju, odnosno životinji koju je ozlijedila ne pruži pomoƦ. Toliko Ʀe košati i kazna za nezbrinjavanje mladunĆØadi vlastitih kuƦnih ljubimaca, dok Ʀe se sa 10.000 do 20.000 kuna kažnjavati fiziĆØke i pravne osobe koje u ugostiteljskim objektima drže životinje kao »ukras« u neprimjerenim uvjetima i uz uznemiravanje, dok Ʀe kaznu od tisuƦu do dvije tisuƦe kuna plaƦati oni koji ne daju usmrtiti životinju koja trpi jaku i neotklonjivu bol, kao i oni koji ne prijave nestanak kuƦnog ljubimca. Kaznu od 10.000 do 30.000 kuna plaƦat Ʀe fiziĆØka osoba koja spolno opƦi sa životinjom, ali jednako toliko i osoba koja baca petarde ili druga pirotehniĆØka sredstva na nju.

 

 

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja i hvali novi zakon, napominjuƦi kako je Ministarstvo poljoprivrede imalo sluha za sve primjedbe pristigle u javnoj raspravi. Praksa pokazuje, napominju u udruzi, da su u Hrvatskoj po broju udomljenih životinja najuspješnija skloništa koja ne usmrƦuju životinje, njih postojeƦih šest, koja velik trud i sredstva ulažu u traženje udomitelja. Pozdravljaju i zabranu stalnog držanja pasa na lancu, uvjereni kako Ʀe, kao što je veƦ sluĆØaj u Zagrebu i Osijeku, vlasnici nakon upozorenja komunalnih redara poĆØeti pse oslobaĆ°ati s lanca. Držanje životinje na lancu uzrokuje joj veliku patnju i bol, stvara agresivnost, a ĆØesto životinje tako i dehidriraju jer lancem prevrnu zdjelu s vodom. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poziva politiĆØare da se, neovisno o politiĆØkim opredjeljenjima, zauzmu za veƦu zaštitu životinja. Ovim se zakonom, kaže, Hrvatska definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima Ʀe buduƦe generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjaĆØko. OĆØekuje u daljnjoj proceduri i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi zakon.

 

novilist.hr


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja