Subota, 4. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol: Snove je moguće ostvariti

06.09.2017.


Predavanjem Davora Rostuhara „Usudi se sanjati“  u utorak, 5. rujna, Dubrovačke knjižnice nastavile su ciklus putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“. U prepunoj Čitaonici Narodne knjižnice Grad Rostuhar je najavio prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, ali i podijelio svoja dosadašnja iskustva s putovanja budući da je u proteklih 16 godina obišao 100 zemalja.


 

Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina - Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest, a ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije. Ekspedicija se smatra uspješnom ako se prijeđe put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj „Hercules“ ruti iznosi 1200 kilometara. Davor Rostuhar se za taj put priprema već dvije godina, a planira ga prevaliti u 50 dana. Ekspedicija počinje u prosincu i trajat će do siječnja 2018.


 

Rostuhar je studirao povijest i sociologiju no studij je prekinuo kako bi se u potpunosti mogao posvetiti putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca. Iako je odustao od formalnog obrazovanja neprestano se usavršava i obrazuje na području sociologije i povijesti što unosi dodatnu dimenziju u njegova putovanja. Dubrovačkoj publici Rostuhar je poručio „kako je život zbroj odluka i kako odlukama kreiramo sudbinu“.  Ističe dva postulata: „Slušaj svoje srce“ objašnjavajući kako se odgovori skrivaju u tišini; te „Pitaj se zašto?“  tražeći izvor motivacije te zaključuje kako je snove moguće ostvariti.
U Dubrovnik Rostuhar je došetao u okviru pripremne ljetne turneje po hrvatskoj obali od 1200 kilometara, te kako bi promovirao i prikupljao sredstva za ekspediciju. S dvojicom kolega osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu KEK koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj. Informacije kako se može podržati ekspediciju Polarni san dostupne su na stranici KEK.

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja