Petak, 25. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

U ZNANSTVENOJ BIBLOTECI: Ivo Vojnović kroz pisma

10.10.2017.


Povodom 160. obljetnice rođenja Iva Vojnovića, jednog od najistaknutijih dramskih pisaca moderne, često nazivanim i posljednjim velikim dubrovačkim piscem, Dubrovačke knjižnice organizirale su u ponedjeljak, 9. listopada, u Znanstvenoj knjižnici program pod nazivom „Ivu Vojnoviću u spomen“.

 

Predavavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održao je dr. sc. Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest dok je Vojnoićeva pisma interpretirao Sebastijan Vukosavić.  Postavljena je i prigodna izložba fotografija i pisama Emki Krstelj iz korespondencije Iva Vojnovića koja se čuvaju u Znanstvenoj knjižnici. Autorica izložbe je Paula Raguž.

 

Predavanje je bilo podijeljeno u nekoliko tematskih cjelina kroz koje je prikazan život i djelovanje tog istaknutog hrvatskog književnika na osnovu njegova literarnog opusa i rukopisne ostavštine pohranjene u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku te Hrvatskom državnom arhivu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

 

Posebnost programa  “Ivu Vojnoviću u spomen  o 160. godišnjici rođenja (1857. – 2017.)”  u odnosu na prethodne obljetničke aktivnosti je u tome što je korespondencija u središtu kao medij kroz kojeg se pruža jedan puno intimniji pogled na Vojnovićevu svakodnevicu. Predavač Grijak istaknuo je kako se „tako stvara mogućnost za analizu elemenata koji Iva Vojnovića u užem književnom pogledu karakteriziraju kao prvoga izrazitog predstavnika hrvatske moderne i jednoga od značajnijih protagonista europskog književnog esteticizma, a u širem smislu kulturološki pozicioniraju kao umjetnika i intelektualca na razmeđu epoha, koji u egzistencijalnom konfliktu tjeskobno lebdi između epohe fin de siècla, koju bezuspješno pokušava zaboraviti i zakopati, i utopijske skice, koju, zbog slutnje dramatičnih povijesnih prevrata, surovog naturalizma i umjetnički krajnje provokativnih ekspresija, ne želi i ne uspijeva realizirati“.

 

Izložba „Ivu Vojnoviću u spomen“ ostaje otvorena do kraja studenoga.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja