Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Sveèana akademija povodom 700. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braæe - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski ðir    |   

Mali oglasi

Poetna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Sveèana akademija povodom 700. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braæe

11.11.2017.


Povodom obilježavanja 700. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braæe u organizaciji Dubrovaèko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držiæa u subotu je održana prigodna Sveèana akademija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva i Ministarstva kulture.

 


Župan Dobroslaviæ rekao je uvodno kako je on osobno, te cijela županija ponosna na ovu obljetnicu. ”Ako je 25. obljetnica srebrena, 50. znatna, 60. dijamantna, kako predoèiti sjaj koji ima ova obljetnica, više od 11 puta dijamantna. Kroz bogatu povijest Dubrovnika zadužili su nas naši stari brojnim postignuæima. U graditeljstvu, književnosti, znanosti, slikarstvu, trgovaèkom umijeæu, upravi, diplomaciji, vodoopskrbi, odvodnji. U svemu su bili u skladu sa ili u pravilu ispred svojega vremena. Tako je dakako bilo i u podruèju zdravstva i socijalne skrbi. U 14. stoljeæu Hospitale Magnum communis, preteèa bolnice Domus Christi, u 15. nahodište, u 16. stoljeæu karantena – Lazareti. a veæ 1317. god. aromatorij odnosno ljekarna u Samostanu Male braæe. Juèer smo na Simpoziju „700 godina ljekarništva u Dubrovniku“ mogli mnogo èuti o povijesti ljekarništva u našem gradu. O ljekarništvu u vrijeme Domovinskog rata u opkoljenom i odsjeèenom Dubrovniku. Uvijek kroz povijest, pa i u tim teškim uvjetima okruženja i granatiranja, ljekarnici su pokazali odgovornost i požrtvovnost u ispunjavanju svoje prevažne uloge”, rekao je župan Dobroslaviæ te nastavio:

 

 

”Danas o zdravstvenim ustanovama brinu županije. Dubrovaèko-neretvanska županija osnivaè je Opæe bolnice Dubrovnik, pet Domova zdravlja, èetiri ljekarne, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu. Sa zadovoljstvom mogu reæi da osim bolnice koja ima svima znane probleme, sve ustanove posluju uredno i bez gubitaka. Èestitam i zahvaljujem Franjevaèkom samostanu i Maloj braæi što su u svojim prostorima zapoèeli ljekarnièku djelatnost i udomljavali je svih ovih sedam stoljeæa do danas. Zahvaljujem Ljekarnama Dubrovnik i njihovim sadašnjim i bivšim djelatnicima na 50 godina predanog rada u ljekarništvu na korist naših graðana. Zahvaljujem Hrvatskom farmaceutskom društvu na svemu što rade za hrvatsko ljekarništvo i za važan doprinos obilježavanju ove obljetnice”, rekao je župan te napomenuo kako su za ovu obljetnicu tiskane dvije vrijedne knjige: Ljekarna Male braæe fra Stipe Nosiæa i Monografiju 700 godina ljekarništva u Dubrovniku i 450 godina Ljekarne Dubrovnik dr.sci. Iva Oreškoviæa.

 

 

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je zahvalna svima koji su u okviru sedam stoljeæa djelovali u okviru ljekarne.

 

”U prvom redu naravno franjevcima, ali i svima ostalima koji su dali doprinos oèuvanju ljekarne. Tijekom dugog postojanja njezina opstojnost bila je ugrožena nekoliko puta meðutim taj kontinuitet opstaje bez obzira na društvene mijene. Tijekom stoljeæa razvijane su brojne recepture, a pripravci su postali poznati i priznati izvan granica Republike Hrvatske. Zbog toga je pokrenuta procedura proglašenja upisa fenomena i ljekarnièke vještine u ljekarni Male braæe na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine”, rekla je ministrica kulture.

 

Dubrovaèki gradonaèelnik Mato Frankoviæ rekao je kako je ova obljetnica od ogromnog znaèaja ne samo za Dubrovnik nego i za Hrvatsku, ali i globalno.

 

 

”Èinjenica je da ova ljekarna nije prestala služiti graðanima 700 godina. Hvala Županiji i Hrvatskom farmaceutskom društvu što ste nas ovom Sveèanom akademijom podsjetili na našu povijest koja u današnje moderno vrijeme itekako može biti putokaz za svjetlu buduænost”, rekao je Frankoviæ.
Vikar Franjevaèkog samostana Male braæe fra Stipe Nosiæ dao je opsežan povijesni pregled Ljekarne Male braæe.

 

 

”Kada je po odluci Velikog vijeæa Dubrovaèke Republike 1317. srušen franjevaèki samostan na Pilama, zapoèela je izgradnja današnjeg samostan unutar gradskih zidina. To je i godina od koje u Dubrovniku djeluje franjevaèka ljekarna koja je održana usprkos papinom dekretu i austrijskim zakonima. Dokumenti iz prva dva stoljeæa rada ljekarne nestali su kao posljedica katastrofalnog potresa 1667. A ime prvog ljekarnika Male braæe koji se spominje, fra Ivana, zabilježeno je 1550. u Državnom arhivu, prilikom parnice koja se vodila izmeðu dva lijeènika. Imena kasnijih ljekarnika uglavnom se znaju. Ova medicinska ustanova najprije je bila aromatorij, koji se razvijao i vrlo brzo postao ljekarna. Od poèetka je služila graðanima, što zorno ilustrira podatak da je duže od tri i pol stoljeæa bila smještena u prizemlju samostana. Ostala im je na usluzi i kad se 1681., po odredbi generalnog vizitatora Reda Felixa iz Aquile, morala preseliti u gornji klaustar, u neposrednu blizinu samostanske bolnice, gdje je djelovala èak 220 godina”, rekao je meðu ostalim fra Stipe Nosiæ.

 

 

Prigodnim rijeèima nazoènima su se obratili I izaslanica ministra zdravstva RH i pomoænica ministra zdravstva RH Vera Kataliniæ-Jankoviæ, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takaè, predsjednica Hrvatske lijeènièke komore Ana Soldo, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusiæ, predsjednik Farmaceutske lijeènièke komore EU Rajesh Patel te potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Terasalmi.

 

 

Na sveèanoj akademiji monografiju ”700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braæe; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna ‘Dubrovnik” predstavili su ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna ‘Dubrovnik’ Marija Bagoviæ Luèiæ i autor dr. sc. Ivo Oreškoviæ, a na kraju sveèanosti župan Nikola Dobroslaviæ uruèio je zahvalnice Franjevaèkom samostanu Male braæe, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna ‘Dubrovnik’ i Hrvatskom farmaceutskom društvu.


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja