Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Predstavljen razvoj biografskih djela u Dubrovniku

08.11.2017.


Predavanje dr. sc. Vesne Čučić „Povijesni pregled biografskih djela u Dubrovniku" održano je u srijedu, 8. studenoga, u Znanstvenoj knjižnici. Tema predavanja ujedno odgovara i centralnoj temi ovogodišnjeg Mjeseca knjige, enciklopedistici, budući da su biografije i biografski leksikoni podvrsta enciklopedija.

 

 

U svom izlaganju predavačica je uvodno definirala biografska djela te dala pregled i povijesni kontekst nastanka biografskih djela u Europi kroz stoljeća nakon izuma tiska. “Kako god definirali biografska djela ona i dalje ostaju na nekim rubovima, jednako kao i povijest knjige kojoj biografska djela najviše pripadaju. Povijest knjige je u povojima,  maglovita, nejasna, neprisutna u društvu, a pokriva vrlo zanimljivo i neistraženo područje. Priznata kao važna, ali nova disciplina, povijest knjige po jednom od najznačajnih povjesničara knjige u svijetu Robertu Darntonu, može se zvati i društvena i kulturna povijest komunikacije kroz tisak“ istaknula je Čučić. Povijest knjige najprije je bila interdisciplinarna, a razvila se zadnjih godina da može ići uz bok povijesti znanosti i umjetnosti. S francuskom enciklopedijom započinju moderne enciklopedije, budući da nije bila djelo jednog autora već već je okupila mnoge poznate autore, a u projekt su ih uključili glavni urednici enciklopedije Denis Diderot i Jean Baptiste d’ Alembert.

 

 

Prikupljanje nacionalne biografske građe u Hrvata počinje već u 16. stoljeću.  U to zlatno doba Dubrovnika na scenu stupaju i prvi biografi. Dubrovački plemić, dominikanac Ambroz Ranjina prvi je biograf u Hrvata. Nakon njega u 17. st. biografsku građu popisuju i Ambroz Gučetić, Ignjat Đurđević, Serafin Crijević, Talijan Francesca Appendini i drugih. Ambroz Gučetić (Gozze) sa svojim biografskim djelom objavljenim u Veneciji 1605. napravio je iskorak jer je to bio prvi biografski zbornik u kojem je 790 životopisa književnika dominikanskog reda. „Ovaj katalog je prvo biografsko djelo u Dubrovniku posvećeno književnim piscima  koji nisu isključivo lokalni i prvo opsežno biografsko djelo u Dubrovniku“ naglasila je predavačica. 18 stoljeće u Europi bilo je stoljeće nacionalizma, prosvjetiteljstva i znanosti, a i u Dubrovniku to je stoljeće znanosti kojeg karakterizira veliko zanimanje za zbivanja u prošlosti te se sakuplja i popisuje sve što se dogodilo u predhodnim razdobljima. Dolazi do procvata povijeti i povijesne znanosti. Tek u 19. st. pišu se biografski rječnici prema suvremenijim leksikografskim načelima, javlja se novi odnos prema pisanju biografija i općenito prema leksikografiji. Pisci su u odnosu na svoje predhodnike sistematičniji, više proučavaju, ispituju, pišu kritički modernije te biografska djela postaju popularni žanr. Izdavački i tiskarski najzahtjevnije i najznačajnije djelo koje je izišlo iz dubrovačke tiskare Petra Martecchinija, prvog dubrovačkog tiskara rođenog Dubrovčanina, jest biografski zbornik  objavljen 1841. „Galleria di Ragusei illustri“. Sadrži bogato opremljenu grafičku mapu s portretima i tekstovima. „Dubrovčani su vrlo rano uočili važnost sistematiziranja stečenih znanja, podataka, objavljenih djela i popis znamenitih sunarodnjaka“ zaključila je Čučić.

 

 

Predavanje su organizirale Dubrovačke knjižnice i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.

 

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja