Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Biskup Uziniæ u Mlinima: „Napunimo ulje u našim svjetiljkama vjere“ - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski ðir    |   

Mali oglasi

Poetna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Biskup Uziniæ u Mlinima: „Napunimo ulje u našim svjetiljkama vjere“

13.11.2017.


Dubrovaèki biskup mons. Mate Uziniæ zapoèeo je u petak, 10. studenog, s kanonskim pohodima u župama dekanata Dubrovnik 2 koji obuhvaæa 12 župa. Prva župa bila je župa sv. Ilara Mlini u Župi dubrovaèkoj u kojoj su u petak mons. Uziniæa pred župnom crkvom doèekali vjernici, èlanovi župnih vijeæa i župnik don Bernardo Pleše koji je biskupu ujedno uruèio kljuè crkve. Kratko je predstavljen i restaurirani centralni luster star više od 200 godina koji je u crkvu vraæen nakon više od godinu dana restauracije, a koji je biskup simbolièno povezao sa svojim kanonskim pohodom za koji je kazao kako bi trebao župnoj zajednici pomoæi da „procvjeta i prosvijetli na nov naèin“.

 

Nakon prvog susreta i molitve na groblju pored župne crkve, u pratnji župnika i predstavnika župnog pastoralnog vijeæa Ðura Lonze dubrovaèki biskup obišao je mališane u Djeèjem vrtiæu Župa dubrovaèka koji su mu uruèili likovni rad koji su sami napravili, a rijeèi zahvale na dolasku biskupu je uputila i ravnateljica vrtiæa Marija Jeliæ. Zamjenik naèelnika Opæine Župa dubrovaèka Mirko Maslaæ i proèelnik Jedinstvenog upravnog odjela Opæine  takoðer su primili u posjet dubrovaèkog biskupa, a razgovaralo se o buduæim planovima koji se namjeravaju ostvariti u Župi dubrovaèkoj. U nastavku dana mons. Uziniæ obišao je obitelji s veæim brojem djece i s bolesnima te teško pokretnima, ali i lokalne crkvice, kapele i groblja. Naveèer je predvodio misu u župnoj crkvi nakon èega se susreo s pjevaèima župnog zbora i èlanovima molitvenih zajednica.

 

Tijekom subote, 11. studenog,  mons. Uziniæ susreo se s prvoprièesnicima i krizmanicima koje je podsjetio na odgovornosti koje dobivaju s pojedinim sakramentom, te im poruèio kako trebaju rasti u svojoj vjeri. Takoðer se susreo s vjerouèiteljima s. Bosiljkom Grubešom i Krunoslavom Batiniæem, s predstavnicima bratovština, predstavnicima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeæa, te je ujedno posjetio i samostansku zajednicu èasnih sestara „Službenica Milosrða“. Tijekom dana biskup je pronašao i vremena da sudjeluje u berbi maslina, što je posebno obradovalo vjernike.

 

Napunimo ulje u našim svjetiljkama vjere

 

U nedjelju, 12. studenog, dubrovaèki biskup predvodio je jutarnju misu u kapeli Gospe Velike u Platu, misu za mlade i sveèano misno slavlje u župnoj crkvi. U propovijedi se osvrnuo na poruku iz evanðelja dana (Mt 25, 1-13) „Bdijte dakle jer ne znate dana ni èasa.“, te je za ove rijeèi rekao kako ih smatra pravom mudrosti. Odnosno kako je prava mudrost vjera u Isusovo uskrsnuæe ali i vjera u našu moguænost da uskrsnemo zajedno s Njime. Objasnio je i kako su mudre djevice iz evanðelja imale ulja u svjetiljkama jer je to ulje predstavljalo njihovu vjeru, a bez života u vjeri nema uskrsnuæa. Upozorio je kako mnogi kršæani svoju svjetiljku vjere drže ugašenom ili puštaju samo da tinja, te kako je tu rijeè o onima koji žive za sadašnjost i kojima je materijalno na prvom mjestu. Za napuniti ulje u našim svjetiljkama biskup je dao nekoliko prijedloga. Prvi je da molimo, jer se tako stavljamo na raspolaganju Bogu, drugi da kroz Sveto pismo otkrivamo Božju volju za nas, a treæi je okupljanje na euharistijskom slavlju na kojem se susreæemo sa svojom braæom i sestrama.

 

Na kraju je biskup Uziniæ istaknuo kako možda zvuèi egoistièno što mudre djevice nisu podijelile ulje s ludima, i to što zaruènik (Isus Krist) nije im otvorio vrata kad su zakasnile jer se napominje kako su vrata Crkve uvijek otvorena. „Ovdje je rijeè o osobnoj odgovornosti, razlog je što se ulje koje imamo ne može dati drugima, i ako ga drugi nisu samostalno izgraðivali onda nisu mogli ni uæi. Upaljene svjetiljke su znak unutarnje kvalitete, unutarnje budnosti koje netko ima, koje je stekao. Onaj koji je stekao ne može je podijeliti. U životu postoje stvari koje nitko za nas drugi ne može uèiniti“, poruèio je mons. Uziniæ.

 

U sklopu pohoda biskup je obišao kapelicu sv. Kuzme i Damjana na Klokuriæima, kapelu Gospe Velike u Platu, kapelu sv. Nikole u Solinama, te groblje i kapelu sv. Stjepana u Kuparima.

 

Tijekom proteklih godina biskup je u pastoralnim pohodima obišao župne zajednice svih ostalih dekanata i više dana boravio u njima, pa obilaskom župa dekanata Dubrovnik 2 završava ciklus kanonskih pohoda župama Dubrovaèke biskupije. Sljedeæeg vikenda biskup æe pohoditi župu sv. Marije Magdalene u Mandaljeni.

 

 

Nikša Sentiæ


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja