Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

HOTELIJERI: Hoće li dubrovačkom turizmu opasti kvaliteta usluge

12.12.2017.


Strukovna grupa hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je u utorak hotelu Rixos Libertas Dubrovnik. U raspravi je posebno naglašaeno kako se problem nedostatka radne snage se i dalje nastavlja. S njim je povezan i problem smještaja radnika koji nisu iz naše Županije. Hotelijeri apeliraju na mjerodavne da što hitnije krenu sa programima i politikama koje bi osigurale izgradnju stambenih objekata po prihvatljivim cijenama jer već sad pričamo o cjelogodišnjoj sezoni, a kao što volimo isticati, turizam nam je strateška djelatnost. Ukoliko na vrijeme ne osiguramo adekvatne uvijete za smještaj radne snage dubrovački turizam će se naći u situaciji da će imati odlične hotelske kapacitete, ali neće moći osigurati kvalitetnu uslugu što će se negativno odraziti na konkurentnost i cijenu te imidž destinacije, rečeno je na skupu

 

 

 

Na sastanku su prezentirani rezultati poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za devet mjeseci  2017.godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku tijekom devet mjeseci 2017. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 16% više turista nego godinu ranije, dok je broj noćenja porastao za 13%; Grad Dubrovnik ostvario je 16% noćenja više te 19% više dolazaka. Od ostalih turističkih odredišta DNŽ najveće povećanje imale su Konavle, gdje je ostvareno 14% noćenja više te 19% dolazaka više nego u prethodnoj godini.

 

 

Rekordni broj noćenja za devet mjeseci 2017. ostvarilo je svih pet glavnih županijskih turističkih odredišta: Dubrovnik, Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Korčula. Zbog rekonstrukcije dijela hotelskih kapaciteta Dubrovačko primorje ostvarilo je manji broj dolazaka i noćenja nego tijekom devet mjeseci godinu ranije.

 

 

Ukupni smještajni kapaciteti u 2017. godini u Županiji povećani su za 6% ili 4.866 postelja, što je pretežito rezultat povećanja kapaciteta uprivatnom smještaju koji je zabilježio porast broja postelja od 11% ili 5.813 postelja, dok se broj postelja u hotelskom smještaju smanjio za 1.577 postelja.

 

 

Smještajni kapaciteti hotela u gradu Dubrovniku smanjeni su za 179 postelja, dok se broj postelja u privatnom smještaju povećao za 14% ili 2.475 postelja.

 

Udio noćenja turista u DNŽ u ukupnim noćenjima RH je 9%, što predstavlja blago povećanje u odnosu na godinu ranije.

 

 

Najveći apsolutni porast ostvarenih noćenja u DNŽ u razdoblju od siječnja do rujna 2017. godine, zabilježen je s tržišta Velike Britanije (1.311.673 noćenja, što predstavlja porast od 19%). U ukupnom broju noćenja turisti iz Velike Britanije ostvarili su 1/5 svih noćenja zabilježenih u DNŽ tijekom devet mjeseci 2017.

 

 

Zamjetan je porast broja noćenja turista s tržišta:SAD za 35%, Austrije za 30%, Poljske za 17% te Njemačke za 12%. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja nalaze se i gosti iz: Francuske, Češke, Slovenije, BiH i Italije.

 

 

Češki turisti ostaju najdulje; imaju prosječno 7,8 noćenja, Slovenci 7,7 noćenja, Poljaci 7 noćenja. Gosti iz SAD-a najkraće ostaju, svega 2,8 noćenja.

 

 

U Gradu je najveći postotni porast broja noćenja zabilježen sa tržišta: SAD-a za 38%, Irske za 28% te Australije za 25%. Raste i broj noćenja gostiju iz Velike Britanije za 19%. Britanci imaju udio od 23% svih noćenja u Gradu. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja u Gradu nalaze se i gosti iz: Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Finske i Italije.

 

 

Prema analizi gostiju po dobnim skupinama najveći broj dolazaka u DNŽ čine gosti od 25 do 34 godine, dok najveći broj noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 45 do 54 godine. U gradu Dubrovniku najveći broj dolazaka i noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 25 do 34 godine.

 

 

Financijski rezultati hotelijera temelje se na rezultatima ankete hotelskih kuća (43 hotela) Dubrovačko-neretvanske županije. Anketni uzorak predstavlja 62% od ukupnog broja postelja svih hotela naše Županije u 2017. g., koji su ostvarili 70% svih noćenja u hotelima u Županiji.

 

 

Hotelske kuće iz naše ankete na razini Županije tijekom devet mjeseci 2017. godine ostvarile su 10% dolazaka i 9% noćenja više nego tijekom devet mjeseci prošle godine.

 

 

Ukupni financijski pokazatelji poslovanja bili su bolji nego godinu ranije, u globalu su anketirani hoteli poslovali s dobiti, a samo su dvije hotelske kuće iskazale gubitak. Poslovni prihodi anketiranih hotela na razini Županije veći su  za 11%, a poslovni rashodi za 9%, ukupni prihodi u porastu za 10%, ali su i poslovni rashodi rasli za 11%;

Anketirani hoteli na razini Grada ostvarili su 9% dolazaka i 7% noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Poslovni prihodi i poslovni rashodi rasli su za 9% u odnosu na devet mjeseci 2016. Dok su ukupni prihodi anketiranih hotela Grada rasli za 9%, ukupni rashodi su rasli za 11%;

 

 

Prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelskim kućama u DNŽ bila je 150 dana pune zauzetosti, što je 11 dana više nego lani;

 

 

Hotelske kuće u Gradu imale su prosječnu iskorištenost kapaciteta 151 dan pune zauzetosti, što je 7 dana više nego u prethodnoj godini;

 

 

Hotelima s 4 i 5* prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 150 dana pune zauzetosti,  što je 10 dana više nego lani;

 

 

Hoteli s 2 i 3* imali su prosječnu iskorištenost kapaciteta također 150 dana pune zauzetosti, što je 18 dana više nego za isto razdoblje godinu ranije;

 

 

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u anketiranim hotelima DNŽ iznosila je 6.437kn, od toga u hotelima s 2 i 3* 6.027kn, a u hotelima s 4 i 5* iznosila je 6.540kn.

 

 

Prosječan broj zaposlenih po hotelu u DNŽ bio je 69 zaposlenika.U hotelima s 2 i 3* zaposlenih je 33, što je za 12% više u odnosu na devet mjeseci 2016., dok je u hotelima s 4 i 5* bilo 77 zaposlenih, što predstavlja porast od 10%.

 

Investicije anketiranih hotela porasle su za 67%.

 

 

EBIDA maržom pokazujemo koliki postotak dobiti prije kamata, poreza i amortizacije ostaje gospodarskom subjektu po svakoj kuni poslovnih prihoda; na razini DNŽ u  prvih devet mjeseci 2017.g. iznosila je 50% i bila je na prošlogodišnjoj razini. Hoteli na razini Grada ostvarili su  EBITDA maržu jednaku kao godinu ranije,52%.U hotelima s 2 i 3* EBITDA marža je bila nešto slabija 33%, nego godinu ranije,a u hotelima s 4 i 5* bila je na prošlogodišnjoj razini od51%.

 

 

Iz svega navedenog možemo zaključiti da su hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno poslovali. Dobre fizičke pokazatelje slijedili su i financijski. Međutim, bitno je istaknuti kako će se ti dobri pokazatelji ostvareni u prvih devet mjeseci ipak nešto istopiti kad se budu radile analiza za dvanaest mjeseci poslovanja.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja