Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župski vijećnici usvojili novi Proračun od 45,7 milijuna kuna

15.12.2017.


Vijećnici Općine Župa dubrovačka na posljednjoj su ovogodišnjoj sjednici usvojili proračun za 2018. godinu u iznosu od 47,5 milijuna kuna. Također, proračun za 2017. godinu rebalansom je umanjen za 10,3 milijuna kuna, zbog 13,3 posto manjeg prihoda od poreza i prireza na dohodak, ali i 23,1 manjeg prihoda iz proračuna Grada Dubrovnika za groblje Dubac. Više o planiranom proračunu za 2018. godinu rekao je voditelj Odsjeka za proračun i financije Ante Lučić.

 

 

 

Rekao je kako se najveći prihod očekuje od poreza koji bi trebao činiti 43 posto proračuna. Pak, prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi trebali bi činiti 20,5 posto proračuna, od čega komunalnih doprinosa i naknade 13 posto. Nadalje, 20,7 posto trebalo bi biti uplaćeno iz drugih proračuna. Najveći dio odnosi se tu za groblje Dubac od Grada Dubrovnika. Ukupno se radi od oko 9 milijuna kuna.

 

 

Upravo je to na određeni način zasmetalo vijećniku Mariju Previšiću (KLGB Antuna Bašića), koji je stoga zaključio "da je stvarni proračun 38 milijuna kuna". Zanimalo ga je više i o komunalnim doprinosima. Lučić je kazao kako su prošla vremena kad je Općina mogla računati na više od 20 posto komunalnih doprinosa, ali je dodao i kako Općina će dogodine krenuti u agresivno naplaćivanje prema onima koji duguju po pitanju komunalne naknade.

 

 

- Imali smo situaciju da je proračun bio više od 80 milijuna kuna. Država je različitim poreznim reformama tome doprinijela, ali tu si i okolnosti da se ne grade hoteli i trgovački centri pa se smanjuje upliv komunalnog doprinosa u proračun i on pada. Kapitalnu pomoć Grada Dubrovnika smo dužni prikazivati u proračunu - rekao je Lučić.

 

 

- Ako je stvarni proračun 38 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir plaće koje su oko 10 milijuna kuna, možemo reći da jako malo ostane prostora za tekuće troškove za razvoj. Mislim da bismo morali više izvlačiti novca u EU fondove. Dakle, da Općina direktno izvlači novac. U tom smjeru bi trebali ići. Očito ubiranja komunalne naknade neće biti. - dodao je Previšić.

 

 

Lučić je rekao da će on i njegove kolege njegovu opasku primiti na znanje.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja