Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA Don Damir Stojić: Ljepotu Dubrovnika je moglo stvoriti samo kršćanstvo, a ne marksizam

09.12.2013.


Euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić završena je u nedjelju 8. prosinca duhovna obnova za animatore i volontere SHKM-a, pod geslom "Učitelju, koje mi je dobro činiti da baštinim život vječni?", a koju je u sportskoj dvorani u Gospinom predvodio don Damir Stojić. U propovijedi biskup je govorio o Isusovom dolasku, te napose o potrebi priprave za taj dolazak. Povukao je poveznicu s pripravom cijele biskupije na SHKM koji će se održati u Dubrovniku. Naglasio je volonterima da je taj susret puno veći dar za njih koji će to organizirati, nego za mlade koji će doći, potkrijepivši to riječima: „Blaženije je davati, nego primati!“

Ovaj drugi i ujedno posljednji dan duhovne priprave započeo je četvrtom katehezom u kojoj je don Damir govorio o vjeri u život vječni. Naglasio je da Isus nije došao „na svijet usputno kao turist“, nego kako bi navijestio život vječni. Govoreći o problemima današnjeg mladog čovjeka kada nakon studija pokušava riješiti stambeno pitanje, kazao je da nam „Isus rješava stambeno pitanje“, tj. da govori kako ide „pripraviti nam mjesto“, jer da „u kući Oca njegova ima mnogo stanova“. Govorio je o iskustvu svoje obitelji koja živi u Kanadi, ali je sačuvala sve hrvatske običaje, te tim običajima „uljepšava Kanadu“. Kazao je da je vjernik na zemlji zapravo u dijaspori, te da čežnjom za nebesima treba uljepšavati ovaj svijet. Ukazao je i na primjer Dubrovnika koji je jedan od najljepših gradova upravo zahvaljujući i kršćanskoj kulturi koja ga je obogatila, te da je tu ljepotu „moglo stvoriti samo kršćanstvo, a ne npr. marksizam“.

U petoj katehezi don Damir je progovorio o teologiji tijela. Naglasio je Isus nije kazao samo „Ljubite jedni druge!“, nego je nakon toga Isus dodao i „kriterij“ ljubavi, a on je: „kao što sam ja ljubio vas“. Naglasio je da ljubav nije nešto što se slučajno događa, nešto što čovjeka može usputno „pogoditi“, nego da je ljubav zapravo odluka. Govoreći o iskrivljenim pogledima na seksualnost, kazao je da je ljubav (a i cijelo kršćanstvo) zapravo „jedno veliko 'da'“, a nipošto nije „ne“. Naglasio je da pripadati jednoj osobi, kao bračnom drugu, tj. kazati toj osobi „da“, znači svim ostalim ženama ili muškarcima kazati „ne“, ali da je tu naglasak upravo na onom velikom „da“ za koje se čovjek odlučuje.

Na kraju duhovne obnove svim sudionicima, dakle volonterima, obratio se i pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić, zahvalivši im, te ih obavijestivši da će idući projekti rada s njima biti organizirani prvenstveno na njihovim župama, no da će se biti i velikih okupljanja i druženja na biskupijskoj razini, kao što je upravo održana duhovna obnova.

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja