Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

KUĆA BUKOVAC: Izložba Karneval u Cavtatu

02.02.2018.


U nedjelju, 4. veljače 2018. u 19 sati u Kući Bukovac u Cavtatu otvara se izložba KARNEVAL U CAVTATU. Polazište izložbe je Bukovčeva slika Karneval u Epidaur nastala 1901. godine kao poklon novoosnovanom društvu Epidaurus, kojemu je Vlaho Bukovac bio jedan od utemeljitelja, te poruka Cavtaćanima i njihovoj djeci na nadilaženje međusobnih razmirica i suživot u slozi i ljubavi. Karneval u Epidauru, izložen u Bogišićevoj zbirci HAZU u Cavtatu, prva je poznata slika na kojoj su zabilježene cavtatske karnevalske svečanosti.  U zbirci Kuće Bukovac čuvaju se skice, portreti u olovci, nekih od likova koje nalazimo na slici, i bit će predstavljeni ovom izložbom.


 

Također, na izložbi će biti prikazane fotografije Cavtaćana dvadesetog stoljeća, od 40-ih do 70-ih godina, koje bilježe dugu karnevalsku povijest kao i stari karnevalski kostimi.


 

O pokladnim danima sačuvane su brojne priče koje žive i danas te su zabilježene, i putem muzejske aplikacije posjetitelji će, birajući njima zanimljive teme, imati priliku čuti izvorne kazivače.


 

Na otvorenju izložbe bit će predstavljeni karnevalski kostimi koje su izradili polaznici dječje likovne radionice u Kući Bukovac pod voditeljstvom Petre Kralj Fox, a cavtatska limena glazba odsvirat će prigodne karnevalske brojeve, oživljavajući i na taj način sliku Karneval u Epidauru i cavtatske pokladne običaje.  


 

Audio i foto materijale sakupila je Petra Kralj Fox, Lucija Vuković i Helena Puhara obradile su dio koji se odnosi na djelo Vlaha Bukovca i pripremu materijala, a Anita Arbulić pripremila je materijale za tisak.


 

Autori likovnog postava su Petra Kralj Fox, Lucija Vuković i Helena Puhara.Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2018.

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja