Utorak, 19. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

MATO FRANKOVIĆ: Pred nama je vrijeme kada se potrebe građana stavljaju na prvo mjesto

02.02.2018.


Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u Kazalištu Marina Držića povodom Feste svetoga Vlaha i Dan Grada dao je izvješće o radu gradske uprave u proteklom razdoblju.

 

 

 

Dan Grada vrijeme je kada evaluiramo učinjeno, analiziramo postignuto, ocjenjujemo rad gradske uprave, propitujemo u kojoj mjeri smo se približili postavljenim ciljevima, koliko smo uspjeli u onome što smo se našim građanima obvezali napraviti. Prilika je to da sukladno tradiciji gradonačelnik podnosi izvješće o tome što je radio u proteklom razdoblju.
 

 


Odgovornost za upravljanje gradom preuzeli smo prije osam mjeseci, što kalendarski nije puna godina od protekle Feste i Dana Grada, ali nećemo se zato ni najmanje opravdavati.
 

 


Upravljati gradom svetoga Vlaha, gradom Slobode, začetnikom mnogih civilizacijskih dosega, vječnom inspiracijom svojim građanima i putnicima namjernicima, upravljati gradom toliko puta opjevane prirodne i graditeljske ljepote, prije svega neopisiva je čast. Ono je i zalog da ćemo se uvijek s dubokim poštovanjem odnositi prema naslijeđu koje nam je ostavljeno na gospodarenje i čuvanje.
 

 


Prema svemu onome što baštinimo dužni smo se odnositi s posebnom pažnjom, zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i ostaviti budućim generacijama koje će poslije nas dobiti priliku predano služiti svojim sugrađanima i stvarati transparentno, pošteno i otvoreno društvo s jednakim prilikama za sve.

 

 

Proračun za 2018. godinu jamac je velikog investicijskog ciklusa koji započinjemo. Našoj djeci potrebni su najviši standardi u predškolskom odgoju i formalnom obrazovanju, a ne da ih guramo u iznajmljene prostore. Naši građani zaslužuju komunalni standard koji udovoljava značaju i reputaciji suvremenog Dubrovnika, naši potrebiti najbolju skrb. To je istovremeno i naša temeljna obveza. Stoga je od samih ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu dugoročno važniji snažan zaokret u upravljanju procesima.

 

 

Prvenstveno tu mislim na našu najzastupljeniju gospodarsku granu – turizam, ali i na odnos gradske uprave prema svom okruženju. Pred nama je vrijeme kada se potrebe građana stavljaju na prvo mjesto. Možda će nekome moje riječi zazvučati kao razmetanje pukim floskulama, što je donekle i razumljivo jer je u prošlosti povjerenje često bilo narušeno, ali ova gradska uprava je tu kako bismo povratili povjerenje građana u dobre namjere svojih predstavnika.

 

 

Na tom putu prva smo jedinica lokalne samouprave koja se obratila čelnicima velikih svjetskih društava za brodove na kružnim putovanjima i upozorili ih na neodrživost trenutne situacije. Pri našem prvom susretu u Hamburgu pružili su nam ruku suradnje jer su sami prepoznali rizike za svoju industriju.

 

 

Turizam je do sada bio nešto što nam se događalo. Da, naš Grad je Grad s pet zvjezdica, bili smo i dobri domaćini, ali smo stajali po strani i gledali kako se pretvaramo u žrtve vlastitog uspjeha. Takva pozicija dovodila je do sve glasnijeg negodovanja naših građana, umanjenog doživljaja kod samih turista, a nezadovoljstvo je počelo odjekivati i u svijetu.

 

 

Dubrovnik nikada nije zaslužio naći se na listama odredišta koje treba izbjegavati, a snažan zaokret od nekontroliranog i galopirajućeg prema stvaranju destinacije održivog turizma bio je prijeko potreban. Imamo hrabrosti i znanja ustrajati ka tom cilju. Želimo red na javnim površinama, a ne da se Dubrovčani tiskaju među stolovima i bancima pretrpanim ulicama. Našim posjetiteljima dužni smo priskrbiti najveću moguću razinu usluge, a našim građanima omogućiti maksimalnu kvalitetu života, čak i u vremenima visoke koncentracije turističkih dolazaka.

 

 

Prije svega dugujemo to našim precima koji su grad i opće dobro stavljali ispred parcijalnih interesa pojedinaca i uskih društvenih skupina, svim onim Dubrovkinjama i Dubrovčanima koji su Stradunom išli prije nas. Onima koji su bili hrabri i posvećeni Gradu prije 27 godina ili su kroz minula stoljeća znali odgovoriti svim nedaćama svoga vremena.

 

 

Zaokret u upravljanju zajedničkom imovinom vidljiv je i drugdje. Znali smo snažno ustati i onemogućiti rasprodaju strateških interesa Luke Dubrovnik kao suvremenog predstavnika drevnog pomorskog grada.
Pokazali smo umijeće u pregovaranju privodeći kraju pregovore s vlasnicima žičare i izborivši dugo obećavanu koncesijsku naknadu.

 

 

Sredstva od ulaznica za zidine u većem postotku nego prije bit će dio gradskog proračuna, ali što je jednako značajno, Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine razvijaju partnerske odnose.
 

 

 

Imenovanjem Upravnog vijeća Blagih djela omogućeno je ponovno humanitarno djelovanje Zaklade koja svoje korijene vuče još iz dana slavne Republike.

 

 

Usmjerenim društvenim djelovanjem, sinergijom i zajedništvom bez figa u džepu možemo napraviti puno dobroga. Uostalom, na to nas obvezuje i iskazano povjerenje građana i naša privrženost ovom gradu satkanog od neopisivog; od najčvršćeg kamena i najljepše umjetnosti.

 

 

Izazova je pregršt, međutim znamo kako ih nadići i prevladati. Tim koji smo okupili ima dovoljno mladenačke energije i iskustva koje donose zrele godine. A  najviše od svega ima ustrajnosti za služiti svojoj zajednici i uvjerenja da se predanim radom mogu postići prijeko potrebne pozitive promjene na korist svim društvenim skupinama.

 

 

Pritom moramo znati projicirati umješnost u gospodarenju i razboritost u planiranju Dubrovnika za našu djecu.  Trebamo zato i vašu pomoć, snagu znanosti i nebesku providnost.

 

 

Sveti Vlaho, kojeg puk dubrovački stoljećima predano štuje, simbol je naše tradicije, iskaz nezavisnosti i slobode Dubrovnika. Bez obzira kamo nas životne prilike odvele svi smo nositelji istog neprekinutog identiteta grada koji mirno sniva pod čvrstom i sigurnom rukom svoga parca.

 

 

Osobita mi je čast što je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika upravo na početku mog mandata donjelo odluku o dodjeli nagrade za životno djelo padru Petru Perici, svećeniku, pjesniku, domoljubu i mučeniku. Izgovarajući njegovo ime prisjećam se i svih ostalih nevinih žrtava Dakse među kojim je bio i gradonačelnik Dubrovnika, gospar Niko Koprivica, kazao je također Mato Franković.
 

Najčitanije (7 dana)

Jak potres s epicentrom u Crnog Gori, uslijedili manji
Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada
SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja