Nedjelja, 31. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić ponovno izabran za predsjednika Jadransko-jonske euroregije

09.02.2018.


Župan Nikola Dobroslavić izabran je na drugi dvogodišnji mandat kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije. Na izbornoj skupštini Udruge održanoj u Termoliju osim izbora upravnih tijela, usvojena su programska i financijska izvješća, te su dogovorene buduće aktivnosti i inicijative. Skupština je prihvatila zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije što sada čini ukupno 33 članice udruge iz lokalne i regionalne samouprave država Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke. Na skupštini je usvojena i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u kojoj će Jadransko-jonska euroregija surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u cilju realizacije zajedničkih projekata regija i gradova. 

 

 

 

U sklopu skupštine održan je okrugli stol na temu: “Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije”. Župan Dobroslavić tom prilikom je naglasio kako se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti EU – kakva će ona biti nakon 2020. godine, kakva će biti njezina kohezijska politika te je li i na koji način poželjno proširenje Unije.

 

 

 

”Brexit je činjenica, iako ni sami Britanci nisu više sigurni žele li ga ili ne. Što se tiče proširenja prije nekoliko dana Europski parlament prihvatio je Strategiju proširenja prema kojoj su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU. Crna Gora i Srbija koje su najdalje otišle u pregovorima i mogu pristupiti već 2025. godine”, rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako sve zemlje moraju ispuniti kriterije za ulazak.

 

 

 

”Vladavina prava, dobri odnosi sa susjedima, postizanje adekvatne razine sigurnosti i mogućnosti migracija. To je dobar pristup i mi ga u Jadransko-jonskoj regiji podržavamo”, rekao je župan te naglasio kako EU ‘s više brzina’ nije prihvatljiva, jer bi time napustila temeljnu postavku jedinstvene EU u kojoj će sve zemlje vidjeti svoju priliku.

 

 

 

”Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi. To je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji kao jedan od najvećih problema držimo nepovezanost. Ja dolazim iz Dubrovačko-neretvanske županije. Termoli nam je prvi susjed preko mora, a za jedan dan ovdje trebaju mi tri dana! Trebaju nam bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze. Bez kohezijske politike nema tih investicija”, rekao je župan Dobroslavić.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja