Nedjelja, 31. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Uskoro se očekuje definiranje iskrcajnih mjesta za ribarice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

21.03.2018.


Župan Nikola Dobroslavić u Stonu je održao sastanak s načelnicima općina na čijem se području planiraju iskrcajna mjesta za ribarice, nadležnim lučkim upravama, strukovnim predstavnicima ribarstva te predstavnicima nadležnih tijela.

 

 

Iskrcajna mjesta iznimno su značajan dio za ribarstvo kao privrednu granu te je na području Županije prijeko potrebno planirati iskrcajna mjesta na operativnim obalama lučkih područja koja su uglavnom na područjima kojim upravljaju županijske lučke uprave. Takva iskrcajna mjesta i dosad su bila predmet korištenja, međutim s obzirom na činjenicu da je u postupku donošenje Odluke Vlade Republike Hrvatske kojim bi se ova mjesta potvrdila odnosno uvela nova, potrebno je u suradnji s gradovima i općinama definirati područja te utvrditi pravila korištenja u svrhu čega je održan ovaj sastanak.

 

 

Na sastanku je nazočila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković i omoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura koji vodi Upravu za ribarstvo te drugi predstavnici ministarstva, Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK, Dinko Cvjetović, predsjednik Strukovne grupe za ribarstvo HGK DNŽ, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnici i predstavnici grada Ploče, grada Korčule te općina Konavle, Župa Dubrovačka, Dubrovačko primorje, Ston, Trpanj, Vela luka, Lumbarda kao i ravnatelji županijskih lučkih uprava.
Državna tajnica Vučković izložila je problematiku iskrcajnih mjesta, obvezu njihove primjene te dostupne programe iz Ministarstva poljoprivrede i operativnih programa u svrhu poboljšanja ribarske infrastrukture.

 

 

Također, predstavnici gradova i općina na čijem području se nalaze ili planiraju ova iskrcajna mjesta izložili su problematiku oko istih osobito tijekom ljetnjih mjeseci i turističke sezone, načine korištenja te potrebu donošenja zakonodavnog okvira kojim bi se reguliralo vrijeme, trajanje, način i ostale aktivnosti prilikom iskrcaja.

 

Župan je istaknuo važnost pozicioniranja iskrcajnih mjesta s obzirom na karakter ribarstva i migracije ribe koja se izlovljava, međutim i obveznu primjenu zakona te jačanje zakonodavnih okvira koji bi utvrdili kriterije i pravila, vodeći se pri tom i karakterom područja osobito poštivajući nesmetani razvoj turizma tijekom ljetnjih mjeseci, s čime su se složili nazočni.

 

 

Zaključeno je da će se potpuna kontrola uspostaviti izradom zakonodavnog okvira prilikom izrade Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, odnosno definiranjem inspekcijskog nadzora nad djelovima lučkih područja namjenjenih iskrcaju ribe, međutim kako će se u narednim tjednima koji prethode turističkoj sezoni, sagledati cjelokupna problematika, u skladu s čime će nadležno Ministarstvo izraditi prijedlog Odluke o iskrcajnim mjestima. Također, nadležna tijela će nastojati utvrditi pravila korištenja te uskladiti ovu važnu djelatnost s turizmom kao najvažnijom djelatnosti ove županije, tijekom nadolazeće turističke sezone.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja