Nedjelja, 31. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Skupština Turističke zajednice DNŽ: Sezona 2017. rekordna, a izvrsne najave i za ovu godinu

27.03.2018.


Na sjednici Skupštine Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije koju je, u svojstvu predsjednika TZ, vodio župan Nikola Dobroslavić usvojeno je Izvješće o radu za 2017. godinu te financijsko izvješće za isto razdoblje.

 

 

Tom je prilikom župan Dobroslavić istaknuo kako prošlogodišnjim turističkim rezultatima možemo biti više nego zadovoljni jer je 2017. bila rekordna, a i za ovu godinu imamo izvrsne najave. „Naše su prednosti atraktivna obala, kulturna i prirodna baština, ljubazni domaćini… Nedavno smo i na najvećem turističkom sajmu, onom u Berlinu, dobili potvrdu da smo i ove godine atraktivna destinacija, no moramo biti svjesni i konkurencije, prije svega mediteranskih zemalja u Africi kao i Turske. No, svi pokazatelji govore da smo pripreme napravili dobro i da nam predstoji još jedna sjajna sezona.“, rekao je župan. Dodao je i kako se dodatne aktivnosti ulažu u razvoj ruralnog turizma, prije svega na Pelješcu i u Neretvi, ali i najavio daljni razvoj projekta izgradnje kongresnog centra u Dubrovniku. Također, župan je naglasio kako su analize prošle sezone pokazale da nam i dalje manjka kvalitetnih smještajnih kapaciteta, a zbog čega se očekuje da će ulagači ubrzati pripreme i krenuti u velike investicije, predviđene i našom Strategijom razvoja turizma.

 

 

„Uz sve naše prednosti i dalje imamo problem s prometnom povezanošću; investicija u terminal Zračne luke Dubrovnik je jako značajan projekt, jučerašnjom odlukom o odbacivanju žalbi napokon smo pred samom realizacijom gradnje našeg najznačajnijeg infrastrukturnog projekta – Pelješkog mosta, ali i dalje ćemo inzistirati na što skorijem ostvarenju projekta izgradnje brze ceste do Osojnika“ rekao je župan te najavio povezivanje Dubrovnika i Lastova katamaranskom linijom.

 

 

U Izvješću o radu za 2017. godinu direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić istaknuo je kako su prihodi bili za četiri posto veći od planiranih, odnosno iznosili su 6,3 milijuna kuna. Bakić je ukratko predstavio i aktivnosti koje je županijska Turistička zajednica provodila, s posebnim osvrtom na uključivanje i pružanje podrške događanjima kojima se produživala turistička sezona. Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije je, kazao je Bakić, sudjelovala na brojnim međunarodnim sajmovima i dodatno ulagala u promotivne aktivnosti, a kao partner je uključena i u velik projekt financiran sredstvima EU “Ruralno-poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

 

 

Na sjednici su predstavljeni i rezultati istraživanja „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – Tomas Ljeto 2017“, koje je za Dubrovačko-neretvansku županiju proveo Institut za turizam. Kako je istaknula Sanda Čorak iz Instituta za turizam, u odnosu na 2014. godinu porastao je udio gostiju s višim primanjima, a za razliku od ostatka Hrvatske gdje raste udio „novih“ gostiju, u našoj županiji raste udio gostiju u drugom posjetu, odnosno koji su Dubrovačko-neretvansku županiju posjetili više puta.

 

 

Kada se govori o potrošnji, kao značajnom pokazatelju turističke uspješnosti destinacije, prosječna dnevna potrošnja turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je za čak 45 posto veća nego prosječna u Hrvatskoj. Naime, dok u Hrvatskoj prosječna dnevna potrošnja po osobi iznosi 78,77 eura, u našoj županiji iznosi 113,14 eura. Prema istraživanju, za čak 83 posto onih koji su posjetili Dubrovačko-neretvansku potrošnja je u skladu s očekivanjima, dok na razini Hrvatske taj postotak iznosi 64 posto.

 

 

Razlozi dolazaka su prije svega odmor, nova iskustva i kultura i, više nego u ostatku Hrvatske, gastronomija, a kao najvažniji izvor informacija i u ovom se istraživanju pokazao internet. Udio kraćih boravaka i dalje je u porastu, a čime se proporcionalno povećava udio gostiju koji borave u više destinacija.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja