Četvrtak, 4. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Završio projekt Radionica dubrovačkog govora

13.04.2018.


Završio je projekt Radionica dubrovačkog govora čiju su organizaciju koordinirale Dubrovačke knjižnice na poticaj Grada Dubrovnika, a uz financijsku potporu zaklade Caboga Stiftung. Ovaj edukativni projekt bio je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola s područja Grada.

 

 

Dubrovačke knjižnice angažirale su dr. sc. Ivanu Lovrić Jović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koja je osmislila radionice, a izvodila ih je magistra edukacije hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica. Radionice su se održavale u dva navrata po 45 minuta što znači da je svaka skupina učenika, a bilo ih je 36, odslušala isti sadržaj od ukupno dva školska sata, po jedan u svakom polugodištu. U projektu je sudjelovalo oko 1000 učenika.

 

 

U prvom ciklusu radionica zadatak je bio da se obradi leksik dubrovačkoga govora na primjeru odabranih poglavlja iz knjige Nade Skatolini „Pripovijesti o Gradu“. Kako bi učenicima bio predstavljen i autentičan izgovor odabrana poglavlja čitali su glumica Kazališta Marina Držića Izmira Brautović te radijski spiker i voditelj Sebastijan Vukosavić. U drugom dijelu radionica obrađivao se isti tekst ali u fokusu su bile fonologija i morfologija na osnovnoj razini, prilagođeno učeničkom uzrastu. Tako su se u prvom dijelu obrađivale nepoznate riječi, dok su se u drugom bavili poznatim riječima, to jest njihovim fonološkim i morfološkim činjenicama, kako bi spoznali da dubrovački govor nisu samo njima djelomično poznati talijanizmi, već govor koji još živi među njima.

 

 

Prvi ciklus radionica odvijao se u novoobnovljenoj palači u Pustijerni koju je obnovila zaklada Caboga Stiftung, dok su se radionice u drugom polugodištu održavale u Znanstvenoj knjižnici. Svrha projekta je povratak dubrovačkom govoru u cilju senzibiliziranja i edukacije djece.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja