Subota, 19. listopada 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Predstavljen prvi dubrovački strip

04.05.2018.


Proslava petog rođendana Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa „Slagalica“ započela je danom za odrasle čitatelje u četvrtak, 3. svibnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Bila je to prilika prisjetiti se objavljenih knjiga za odrasle u izdanju „Slagalice“, a predstavljeno je i njihovo prvo ovogodišnje izdanje. Riječ je o stripu „Telekinetic“ autora Zlatka Tomića. Uz autora o stripu su govorili i strip-autor Goran Jovović te spisateljica i ilustratorica Renata Zlatković koja je rekla kako je „'Telekinetic' doista film u pravom smislu te riječi, a to kad je Zlatko u pitanju nije nimalo slučajno, a ni neobično. Naime on se niz godina ozbiljno bavio video produkcijom, režirajući, snimajući i montirajući brojne skečeve, glazbene spotove za nekoliko dubrovačkih bendova ali i više dokumentarnih i kratkih filmova od kojih su neki postigli zapaženi uspjeh na revijama amaterskog filma“.

 

Jovović je s ponosom istaknuo kako je „Telekinetic“ prvi dubrovački strip, dubrovačkog autora izdan u Dubrovniku. Napominje kako je riječ o akcijsko-fantastičnoj priči koja ga je scenaristički oduševila. Kao vodič kroz strip kaže da je  to dinamična, iz stranice u stranicu nevjerojatna priča nastala prije 20 godina koja najavljuje neke blockbustere filmske tematike na temu stripa. Pomorac, spisatelji i strip autor, Zlatko Tomić predstavio je publici gotovo dvadesetogodišnji proces stvaranja ovog stripa koji je dokaz kako se upornost isplati. Posvetio se detaljima, a sama priča zamišljena je kao film te je i zahtjevala veći broj stranica nego izdanja koja su dostupna na kioscima. Proces stvaranja „Telekinetica“ započeo je 1999., a objavljen je 2018. u izdanju „Slagalice“ u Biblioteci Ars IX.

 

Predsjednica „Slagalice“, Marina Kljunak Čuikin izrazila je zadovoljstvo što nakon pola desetljeća Društvo okuplja 17 članova, a 2013. bilo ih je tek troje. Pet godina rada rezultiralo je s 15 izdanja, a u 2018. očekuju ih još četiri. „Telekinetic“ je prvo ovogodišnje izdanje „Slagalice“. Okupljenima se obratila i članica „Slagalice“ Ankica Čuić potsjetivši ih na dosadašnja izdanja te objašnjavajući kako je Društvo uistinu slagalica. Članovi su raznih dobnih skupina i profesija, a okupili su se s ciljem afirmiranja i promicanja knjige i stripa na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko - neretvanske županije, s posebnim naglaskom na književnosti za mlade i djecu.

 

Proslava se nastavlja u petak, 4. svibnja u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad prigodnim programom za djecu i mlade. Gosti večeri su bajkopričalica Jasna Held te učenici osnovnih škola Lapad i Župa Dubrovačka, a bit će to i prilika prisjetiti se knjiga za najmlađe koje su u proteklih pola desetljeća objavljene u izdanju „Slagalice“.

 

Najčitanije (7 dana)

Promotivni film Dubrovnik Riviera osvojio tri nove nagrade na Zagreb Tourfilm Festivalu
Javno snimanje emisije Lijepom našom u Župi dubrovačkoj
Najpoznatiji astrolog na svijetu: Dan rođenja otkriva kakvo breme nosite


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja