Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Ministrica Žalac i župan Dobroslavić u Bruxellesu: Kohezijska politika je državni prioritet

16.05.2018.


Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izložila je pred Europskim odborom regija u Bruxellesu nacionalno stajalište o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine. Sastankom je predsjedavao predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, dok je stajalište lokalne i regionalne samouprave iznio župan Nikola Dobroslavić kao voditelj nacionalne delegacije u ovoj instituciji EU.

 

 

Ministrica Žalac govorila je o značaju sredstava kohezijske politike za građane RH, za javna ulaganja, fiskalnu stabilnost te u konačnici za stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta. Naglasila je da će se Republika Hrvatska i dalje snažno zalagati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020. godine te da je potrebno nastaviti s prepoznavanjem nedostataka u pojednostavljenju provedbe kohezijske politike i olakšati provedbe kako za korisnike tako i za upravljačke strukture u državama članicama.

 

 

Župan Dobroslavić pozdravio je nastojanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da spusti korištenje fondova na županije kao razinu NUTS III. Naglasio je nužnost kreiranja budućih Operativnih programa koji će, iako su usuglašeni s prioritetima EU, omogućiti izmjene kad se to pokaže korisnim. Župan Dobroslavić rekao je i kako prijedlog Europske Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir EU, predviđa smanjenje sredstava za koheziju i poljoprivredu te da iz tih programa; premda najveću korist imaju slabije razvijeni; posrednu korist ostvaruju i razvijene članice Unije koje ne koriste te fondove kao primatelji.

 

 

U kontekstu tekuće rasprave o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine, mnogi važni akteri i države već su izrazili svoja stajališta o toj temi. Ovaj sastanak događa se neposredno prije predstavljanja zakonskih prijedloga Europske komisije koje će se održati 29. svibnja 2018. godine.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja