Petak, 19. travnja 2019.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Forum o povezanosti Jadransko jonske regije

24.05.2018.


Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Trećeg godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) u Cataniji (Italija). Tema ovogodišnjeg Foruma je „Naša regija, naša budućnost”, a rasprave se vode o prometnoj povezanosti te izgradnji i osnaživanju energetskih mreža u cilju razvoja Jadransko-jonske regije. Razgovara se također o mehanizmima financiranja četiri stupa Strategije EUSAIR te o novim idejama i projektima.

 

 

U svom izlaganju na otvorenju Foruma župan Dobroslavić govorio je o ulozi Europskog odbora regija i njegovih radnih tijela u podršci implementaciji Strategije EUSAIR, no naglasio je pritom da u ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni stupnjem realiziranih projekata. Župan je ukazao i na važnost kvalitetnijeg višerazinskog upravljanja procesima, na potrebu boljeg korištenje raspoloživih fondova EU te istaknuo važnost brže realizacije projekata iz područja prometa kao preduvjeta ukupnog razvoja regije. U tom smislu, kao najvažnije projekte župan Nikola Dobroslavić je istaknuo nastavak izgradnje jadransko-jonske autoceste, rekonstruciju željezničke pruge od Ravene do Brindisija na talijanskoj obali te unaprjeđenje ukupnih prekomorskih zračnih i morskih veza.

 

 

Župan Dobroslavić govorio je također o migracijskim izazovima regije te pohvalio inicijativu Europske komisije za povećanjem sredstava za migracije i obranu granica EU u prijedlogu novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU.

 

 

Na današnjem Forumu usvojena je Deklaracija iz Catanije u kojoj je prihvaćen zahtjev Vlade Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije za prijem u članstvo EUSAIRA. Deklaracijom se traži od Europske komisije i Vijeća EU da poduzmu sve potrebne korake kako bi se BJR Makedonija uključila u Strategiju EU za Jadransku i Jonsku regiju kao deveta zemlja članica.

 

 

Strategija EUSAIR pokrenuta je 2014. godine i uključuje četiri države članice EU: Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te države koje žele pristupiti Uniji: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Srbiju. Suradnja se odvija u okviru četiri strateška područja – prometu, plavom rastu, održivom turizmu te kvaliteti okoliša.

Najčitanije (7 dana)

Krajem travnja će se znati nova čelna osoba župske Turističke zajednice
Tko će dobiti javna priznanja Općine Župa dubrovačka
Načelnik Nardelli s novom Upravom KUD Marko Marojica


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja