Utorak, 19. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Županija ustupila stan na Pločama dubrovačkoj bolnici, vijećnicima poklonjeni navijački šalovi

13.07.2018.


Na sjednici Županijske skupštine donesena je odluke kojom je Županija ustupila na korištenje stan koji ima u vlasništvu na predjelu Ploča za potrebe smještaja liječnika koji rade u OB Dubrovnik.

 

 


”Slijedom neuspjelih pokušaja prodaje, ali i slijedom rasprave o tome što je najbolja namjena za taj stan poslali smo upit bolnici jesu li zainteresirani. Oni su rekli da je to za njih dobro rješenje i da će time pokušati riješiti pitanje gostujućih liječnika i da se bolnici ustupi stan na tih pet godina. To je naš mali doprinos da bismo imali kvalitetniji zdravstveni sustav”, rekao je uvodno župan.

 

 


Predsjednica Skupštine Vilma Kosović rekla je kako je ovo hvalevrijedna odluka te kako je o ovom problemu u više navrata razgovarala sa županom Dobroslavićem i gradonačelnikom Frankovićem. Mislim da je rješenje da se bolnici ustupi zemljište na kojem se može izgraditi zgrada kako bi mladi liječnici mogli riješiti svoje stambeno pitanje”, rekla je Kosović. Točka je usvojena jednoglasno.

 

 

Na sjednici je također usvojen i Program zaštite okoliša Dubrovačko-neretvanske županije za razdoblje od 2018. – 2021. godine., prihvaćeno je Izvješće o provedbi programa “Dnevni boravak, pomoć i njega u kući za starije i nemoćne osobe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji” u 2017. godini., a doneseno je i nekoliko odluka vezanih za koncesije na pomorskom dobruz te u Malostonskom zaljevu.

 

 

Vijećnička pitanja

 


U sklopu vijećničkih pitanja Ivo Margaretić rekao je kako su u posljednje vrijeme učestale pritužbe građana kroz medije na ponašanje koncesionara na plažama i pitao župana što Županija poduzima po tom pitanju?
Također pitao ga kada će biti gotovo Objedinjeni hitni bolnički prijem te što se događa oko Dnevne bolnice u Metkoviću.

 

 

Župan Dobroslavić odgovorio je kako je Županija također dobila pritužbe građana te kako je svima u interesu da se ugovori o koncesiji provode sukladno sklopljenom dogovoru.
”Mi nemamo izravne ovlasti kontrole, za to je zakonodavac predvidio posebno Povjerenstvo koje reagira na dojave da se nešto odvija suprotno ugovoru o koncesiji. Moj zamjenik i naš resorni UO održali su sastanak s koncesionarima, predstavnicima Grada Dubrovnika i izvijestili smo ih da se ugovori moraju provoditi kako su napisani. Moraju se poštivati ugovori i propisi, to nadzire Lučka kapetanija, komunalni redari, ali i nadzorni organi svih resornih državnih tijela. Upozorili smo ih da ako se pokaže da se ponovno krši koncesija da će Županijska skupština ići na oduzimanje koncesije”, rekao je župan.
”OHBP bi trebao biti završen za par mjeseci, a Dnevna bolnica Metković ide dalje. Bilo je poteškoća jer se radi o zgradi koja je bivša zgrada suda. Pokazalo se da ona nije do kraja konstrukcijski prilagođena novoj namjeni i tu smo morali raditi stručne procjene i projekte konstruktivne sanacije. Sredstva su osigurana i nema sumnje da će projekt biti proveden što prije”, rekao je župan.

 

 

Mihovila Družijanića zanimalo je radi li se luka u Perni mimo planova kao što to odnedavno tvrdi jedna udruga.
Župan je odgovorio kako je bez planova nemoguće dobiti nikakvu dozvolu te kako se trajektna luka u Perni u prostornim planovima nalazi od 2003. Godine.
”Ne znam zašto se sada netko buni, taj projekt podržava Općina Orebić, a projekt je nužan da se promet izmjesti iz centra mjesta”, rekao je župan.

 

 

Teo Andrić pitao je kakva je situacija s ospicama u županiji danas te je li moguće organizirati helikoptersku službu MUP-a tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni.
”Opća bolnica Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo su odradili dobar posao i trenutno nema epidemije. Naši apeli su urodili plodom i povećala se procijepljenost, naročito djece. Pozivam i dalje da oni koji nisu cijepili svoju djecu da to naprave. Helikopterska medicinska služba MUP-a po treći put počinje svoj rad u ovoj sezoni. Jako je važno da može brzo i lako sletjeti na improvizirana slijetališta. Nažalost u ovom trenutku nije moguće osigurati tu uslugu cijelu godinu, ali se nadamo da će se i to realizirati u neko dogledno vrijeme”, rekao je župan.

 

 

Marijana Marlais pitala je kada će biti gotov Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.
”Gotovi su građevinski radovi, a Blaga djela će financirati opremu u vrijednosti 440 tisuća kuna. Useljavanje očekujemo u rujnu i radujem se zbog toga”, rekao je župan.

 

 

Pero Jerković i Davor Penić pitali su što je s projektom obilaznice Orebića i trajektne luke Perna, na što je župan odgovorio kako su oboje u planu.

 

 

Fani Favro Bukvić pitala je koliko je puta napravljen inspekcijski nadzor na plažama i koje su nepravilnosti uočene.
”Poziv na kontrolu može ići i od nas, ali i oštećenika, a ide na Povjerenstvo za praćenje i kontrolu koncesijskih ugovora. Na nama je konačna odluka, ali treba dokazati kršenje koncesije. Točno je kako ste pročitali da se građane ne smije gurati, tiskati itd. Nema nijedna zatvorena koncesija u županiji, ali ne možemo mi utvrditi da netko krši odredbe ugovora. Ovu raspravu ćemo mi prenijeti Povjerenstvu naravno, a svaki građanin ima pravo doći na bilo koju plažu i postaviti ručnik i koristiti i plažu i moru”, rekao je župan.

 

 

Marko Giljača pitao je hoće li se organizirati obilazak plaža s članovima Povjerenstva za praćenje koncesijskih ugovora i županijskih vijećnika.
”Povjerenstvo je jedino ovlašteno i mogu pisati zapisnike i donijeti mjere ako se njihove odredbe ne poštuju. O obilasku ćemo razmisliti jer ne želimo da nam se govori da to nije naš posao. Naša pažnja definitivno jest i tako ćemo se postaviti”, rekao je župan.

 

 

Marinko Pažin pitao je u kojoj su fazi Poduzetnički inkubatori u Metkoviću i Korčuli nakon što je nedavno potpisan ugovor za izgradnju Inkubatora u Pločama.
”Želja postoji, gradovi su već i ponudili zgrade u tu svrhu, ako bude natječaja od Ministarstva prijavit ćemo se sigurno”, istaknuo je on.

 

 

Nikola Grmoja pitao je zašto se ne provede ”odluka suda o smanjenju obuhvata golfa na Srđu s 310 na 100 hektara”.
”Županija provodi presude sudova, ne postoji presuda Visokog upravnog suda da se smanji obuhvat golfa s 310 na 100. Ne postoji. Presude su javne, uzmite je i pogledajte što piše. Župan ne može to napraviti. Može na drugi način, da su ispunjeni drugi uvjeti pa da se danas razgovara o smanjenju. Ja bih bio za 100 hektara da se sad govori o obuhvatu, ali ja danas ne mogu postupati drukčije nego je to propisano. Smanjivati obuhvat je oduzimanje prava investitorima, a to ne smijemo napraviti u pravnoj državi.. Da je postojala izričita presuda, apsolutno bismo je poštivali”, rekao je župan.

 

 

 

Irenu Kordu zanimali su rezultati sastanka s Hrvatskim cestama na kojem se raspravljalo o brzoj cesti do Zračne luke Dubrovnik i autocesti od Dubrovnika do Metkovića.
”Tek kada je ova Vlada preuzela dužnost mi smo dobili tretman kakav trebamo imati u HC-u i resornom Ministarstvu. Za tu cestu se radi Studija izvodljivosti, postoje neke nedoumice oko prolaska ceste kroz Župu dubrovačku i kroz Konavle. Koliko znam Konavle su riješene i neće biti rušenja kuća niti vinograda, a treba definirati jednu od dvije trase kroz Župu dubrovačku. Nakon što završi procedura ide se s prijavom na EU fondove. Mi želimo da te cesta ide na Osojnik i da se otamo ide autocestom na Metković”, rekao je župan.

 

 

Inače na sjednici su vijećnicima podijeljeni navijački šalovi reprezentacije Hrvatske, a predsjednica Vilma Kosović pročitala je i prigodnu čestitku.

Najčitanije (7 dana)

Jak potres s epicentrom u Crnog Gori, uslijedili manji
Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada
SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja