Četvrtak, 23. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA: Orsat Moretić iz Mlina u autobusu koji je gorio u tunelu u švicarskim Alpama

17.01.2019.


Među 48 srednjoškolaca koji su bili u autobusu koji se zapalio u tunelu u Švicarskoj, 47 ih je bilo iz Splita, a jedan iz Župe dubrovačke. Bio je to šesnaestogodišnji Orsat Moretić iz Mlina, učenik 2. razreda Klasične gimnazije u Dubrovniku. On je s prijateljima iz splitskog MIOC-a otputovao na KnockOut Snow festival odnosno  Sniježni festival za mlade koji se od 4. siječnja održavao u ski regiji 4 Doline u Švicarskoj.

 

 

 

U subotu 12. siječnja na povratku u Hrvatsku autobus, inače star osam godina, iz još neutvrđenih razloga, planuo je nešto nakon 13 sati sati u švicarskom tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue.  Bilo je to tek dvadesetak minuta nakon polaska.

 

 

 

-Nakon što smo u trgovačkom centru kupili hranu i piće za put, ušli smo u tunel. U tunelu se nešto dogodilo, kao da je pukla guma. Vozač nije želio odmah stati već je nastavio vozili prema kraju tunela, što bliže evakuacijskim tunelima. Međutim, netko od četvrtaša koji su sjedali u stražnjem dijelu autobusa, počeo se derati: Vatra, vatra. Vatra se počela širiti, a vozači su odmah otvorili vrata autobusa i mi smo počeli izlaziti. Svi smo izlazili, vozači su nam dodavali kufere i svatko je uzimao po jedan, nebitno čiji. Morali smo trčati stotinjak metara do izlaza tunela, priča Orsat Moretić koji posebno ističe hrabrost dvojice vozača Petra Vlašića i Nedjeljka Šeparovića s Korčule:

 

 

-Dok je jedan izbacivao prtljagu, kufere i skije, drugi je uzeo aparat i pokušao gasiti požar, te ušao u autobus u kojem su već pucala stakla i vatra se rasplamsavala, a kako bi provjerio da netko od putnika nije slučajno zapeo i ostao unutra. Došli su onda i vatrogasci, koji su ugasili požar, ali autobus je već bio gotovo izgorio.

 

 

 

Mladi Župljanin kaže da su se prepali, neke su cure plakale, ali velike panike nije bilo što dokazuje činjenica da nitko od njih ukupno 52-oje i to 48 mladih, te po dvoje voditelja i vozača, nije ozlijeđen.

 

 

-Rekli su  nam da smo imali odlične reakcije, da ni odrasli ne bi tako, da smo se ponašali kao da smo trenirani za ovakve situacije. Znali smo da moramo izaći iz busa i spasiti što se može, priča Orsat. Njemu su u gornjem dijelu autobusa ostali vindjaka i ruksak i to mu je izgorjelo. Srećom mu je u džepu bila putovnica i mobitel, a „živ“ mu je ostao i kufer. S mobitela je odmah poslao poruku obitelji u Župu kratko napisavši da je dobro i da je autobus izgorio.

 

 

-Izašao sam bez vindjake iz autobusa, nisam imao vremena ništa uzeti. Iako je bilo hladno, ipak su to Alpe i temperatura je bila oko nule, nisam ni osjećao hladnoću. Ma nisam ni razmišljao je li mi hladno, iako sam se poslije sjetio da u kuferu imam skafander, pa sam ga obukao, priča Orsat, koji se ipak malo i prehladio pa nije odmah mogao ni u školu.

 

 

Vatrogasci su nas, nastavlja Orsat, evakuirali kroz bočni tunel i evakuacijskim putem doveli na ulaz tunela kroz koji smo već bili prošli. Došla su tri kombija i prevezli su nas u vatrogasni dom. Tamo su nam dali tople napitke, a mi bez vindjaka smo dobili i deke. Dali su nam ispuniti i obrasce za oštećenu imovinu. Tu smo i razmijenili kufere, donijeli su nam i  nagorjele kufere. Kako je 26-oro ljudi iz autobusa ostalo bez dokumenata, stigli su djelatnici hrvatskog Veleposlanstva, kako bi sredili dokumenta za prelaske granica. Oni su se trebali i slikati, pa smo se vratili u trgovački centar u kojem smo bili malo prije nesreće, a koji je otvoren sada samo zbog nas. Tu su nam dali i neke obroke jer nam je sva hrana izgorjela. Tada nas je već prevozio jedan švicarski autobus koji nas je u 2.30 ujutro doveo do milanskog aerodroma, gdje smo se prebacili u autobus Autotransa iz Rijeke. Doručkovali smo u 7.30 sati u Italiji i sljedeće odmorište bila su Vrata Jadrana kraj Rijeke. Tu je bila i promjena vozača pa su nam novi vozači donijeli stotinu sendviča, croasana, vode… I oko 16.45 smo stigli u Split, a meni je trebalo još nekoliko sati da ponovno vidim svoju obitelj. Svi su me dočekali  s nestrpljenjem a brat i sestra su dobili i jedan zamjenski poklon jer je sve ostalo sto sam im kupio izgorilo. Ipak je svima jedino važno da sam se ja sretno vratio doma, živ i neozlijeđen.

Najčitanije (7 dana)

KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja