Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Predstavljena knjiga "Moje župe - moji župljani" don Mirka Maslaća

08.09.2019.


Knjiga „Moje župe – moji župljani“ umirovljenog svećenika Dubrovačke biskupije don Mirka Maslaća predstavljena je u petak, 6. rujna, u prepunoj dvorani Općine u Srebrenom. Uz autora na promociji su govorili profesorica Fani Perun i urednik izdanja Ante Šoljić.

 

Tijekom svog svećeničkog služenja don Mirko je dvije godine bio u Stravči, osam godina u Pločicama, nepunih 27 godina u Mlinima, te šest i pol u Cavtatu. U knjizi je, uz ostalo, objavio oko 260 sprovodnih govora koje je držao pri ispraćaju svojih župljana.

 

„Don Mirko je svoju knjigu napisao iz ljubavi prema svojoj svećeničkoj i župničkoj službi i iz ljubavi prema onima kojima je kao župnik služio. A ništa što se čini iz ljubavi nije nevrijedno“, kazao je urednik Šoljić. Nije pisao iz ambicije da obogati hrvatsku književnost, njegova knjiga upravo je pokušaj da ne bude bez traga pokopan značajan dio povijesti ove župe i triju konavoskih župa. Za don Mirka sprovodi nisu bili puka rutina, on je riječima Svetog pisma i Gundulićevim stihovima redovito pridruživao poneku osobnu notu koja ga je vezala za pokojnika kojeg ispraća na posljednji počinak, a iz koje se vidi kako je don Mirko dobro poznavao svoje župljane i koliko im je bio blizak.


„Ova knjiga ima više vrijednosti počevši od duhovne, preko autobiografskog dijela o životnoj svakodnevici jednog čovjeka i župnika, do dijelova koji opisuju nekadašnji život u župama u kojima je služio. Knjiga je i vrijedan dokument jer precizno i kronološki navodi razne događaje i osobe. Također je i izvor povijesnih činjenica, bilo da se radi o svećenicima koji su službovali u okolnim župama ili o crticama iz života Konavljana i Župljana“, kazala je profesorica Perun.


„Drago mi je da iz svake moje župe ovdje ima prisutnih. U Mlinima sam proboravio najveći dio svoga života, rado se sjećam svih i sve vas iskreno pozdravljam. Svaku svoju župu sam iskreno volio, pogotovo one koje sam ispraćao. Onaj dan kad je bio sprovod bio sam zauzetiji više nego bratstvo i obitelj. Kako je rekao sv. Leopold svaki čovjek u sebi ima i zlata i blata, nastojao sam od svakoga čovjeka vidjeti zlato i nalazio sam ga, a ono što je blato prepuštam milosrđu Božjem“, rekao je don Mirko, te zahvalio svima koji su pomogli pri izlasku ove knjige naročito pokroviteljima Općinama Župa dubrovačka i Konavle.


Predstavljanje knjige su uveličali i članovi KUD-a Marko Marojica, a promocija je završila prigodnim tratamentom. U pripravi je i druga knjiga don Mirka Maslaća o njegovom rodu i zavičaju, koja će biti objavljena elektronički pod nazivom „Silva rerum“.

 

Knjiga „Moje župe – moji župljani“ ima 397 stranica, a podijeljena je na više cjelina: Župnikovanje, Poslije župnikovanja, Sprovodni govori. Riječ urednika potpisuje Ante Šoljić, Uvod sam autor, a na kraju se nalaze Zaključak i zahvala te Bilješka o piscu. Knjiga je opremljena i fotografijama, a objavljena je u Dubrovniku 2019. godine u vlastitoj nakladi.

 

A.T.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja