Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Beba rođena na Božić u inkubatoru prebačena u Split

27.12.2013.


Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO prevezla je u petak, 27. prosinca 2013. bebu rođenu na Božić, 25. prosinca iz bolnice Dubrovnik do KBC Split. Kako neslužbeno doznajemo, dječak je rodjen s epilepsijom i sada je smješten na odjelu intenzivne njege splitske pedijatrije. Roditelji su mu iz Visočana.

 

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva obrane, letačka posada je najprije sletjela na helidrom splitskih Firula po inkubator u kojem je hitnim letom beba prevezena helikopterom Mi-8 MTV do Splita, a posadu ETH činili su kapetan satnik Joško Ivančević, kopilot poručnik Ivan Omazić te tehničari letači narednik Jakov Matković i desetnik Frane Franić. 

Prijevoz tek rođenih beba sa juga Hrvatske uz pomoć helikoptera HRZ i PZO dio je bolničkog projekta KBC Split „K sebi“ gdje se zbog potreba hitnog zbrinjavanja koriste letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja zahvaljujući kojem se djeci na najbrži mogući način pruža potrebita medicinska pomoć i skrb.

 

Inače, posade Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a tijekom božićnih blagdana od utorka 24. prosinca do petka 27. prosinca 2013. godine bile su angažirane u više akcija hitnog zbrinjavanja pet pacijenata do KBC-a Split.
 

Tako je helikopterom Mi-8 MTV u utorak na Badnjak 24. prosinca hitnim letom prevezena jedna pacijentica s Korčule, dok je u prvim minutama Božića s Lastova prevezeno dvoje pacijenata.
 

U četvrtak 26. prosinca  brzom intervencijom helikopterske posade HRZ-a i PZO-a oko 3.00 sata ujutro zbrinut je pacijent iz Supetra s Brača te nešto iza ponoći i pacijent s Korčule, a zahtjevi za medicinskim letovima upućeni su iz županijskih centara 112 Dubrovnik i Split.
 

Od početka godine letačke posade iz Divulja sveukupno su hitnim medicinskom letovima prevezle 483 pacijenta.  Uz domaće i strane pacijente posade su prevezle i oko 900 pratitelja medicinskih timova pri čemu su sveukupno poletjeli više od 1200 puta provevši u zraku 577 sati (puna 24 dana).

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja