Nedjelja, 22. srpnja 2018.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Srbiji donesena pravomoćna presuda u slučaju švicarac

10.10.2013.


Udruga Franak izvijestila je u četvrtak kako je u Srbiji jedna od prvostupanjskih presuda koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate kredita u švicarskim francima, postala pravomoćnom te se nada da će se isto to ubrzo početi događati u Hrvatskoj.

"Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka, postoji sve veći broj privatno podignutih tužbi, ali još niti jedna presuda, kaže se u priopćenju Franka.

Ujedno se prenose ocjene i očekivanja Udruženja bankarskih klijenata 'Efektiva' iz Srbije, koje se bori za zaštitu prava građana korisnika kredita, prema kojima se može očekivati da će se banke u Srbiji uskoro suočiti s još više tužbi od trenutnih 300 te sve više pravomoćnih presuda zbog nezakonita poslovanja u određivanju promjenjive kamatne stope.

Pravomoćna presuda drugostupanjskoga suda u Srbiji, prema tumačenju 'Efektive' znači da će banka morati tužitelju isplatiti sve preplaćene anuitete na bazi nezakonito povećanih kamata te će morati platiti tužitelju i zatezne kamate, a osim toga morat će platiti još i sudske troškove.

Udruga Franak podsjeća da su hrvatski zakoni koji reguliraju obvezne odnose gotovo identični srbijanskim te da je nepravomoćna presuda u kolektivnom procesu protiv osam banaka u Hrvatskoj u dijelu koji se tiče ništetnosti povećanja kamata, zasnovana na potpuno jednakim načelima i zakonskim okvirima kao i u Srbiji.

Udruga Franak uvjerena je da će uskoro svi oštećeni dužnici biti obeštećeni i u Hrvatskoj te da je zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je predložila Vlada, prvi korak na tom putu.

 

Najčitanije (7 dana)

Do 1. rujna ulica Put Tihe od 19 do 24 sata postaje pješačka zona
Stabilizirano težište nekretnina na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja