Ponedjeljak, 28. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Ukidaju se porezne olakšice za žitelje Župe, Općini još ove godine novac iz Proračuna RH

04.01.2014.


S početkom 2014. godine na snagu su stupile i odredbe izmijenjenih zakona o porezu na dohodak i dobit, a koje se odnose na ukidanje poreznih olakšica za područja posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja, koje zamjenjuju potpore koje proizlaze iz propisa o regionalnom razvoju, odnosno olakšice za potpomognuta područja koja se smatraju nerazvijenima prema kriteriju razvijenosti.

 

-  Što se tiče općinskih prihoda mi nemamo nikakvih informacija o ukidanju za 2014. godinu. Planirani prihod od poreza na dohodak u proračunu za 2014. godinu iznosi 24 milijuna kuna i od toga smo 12 milijuna kuna planirali na osnovu posebne državne skrbi.  Očekujemo da će taj prihod biti ukinut u 2015. godini, kazao je Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka, koja je duži niz godina bila u I. kategoriji područja od posebne državne skrbi.

 

- Ono što sa sigurnošću možemo kazati jest da prestaju beneficije građanima, odnosno da se ukidaju porezne olakšice za one koji žive na području posebne državne skrbi pa tako i u Župi dubrovačkoj.  Svi će mještani imati povrat poreza kroz poreznu prijavu za 2013. godinu, ali dalje tih olakšica u idućim godinama neće biti, objasnio je Nardelli.

 

Tako će, prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak, olakšicu od 3.200 kuna mjesečno (u poreznim prijavama za 2014. koju će predavati u 2015. godini) moći koristiti građani u lokalnim jedinicama razvrstanim u I. skupinu po stupnju razvijenosti i na području grada Vukovara, a 2.700 kuna mjesečno za one na području II. skupine po stupnju razvijenosti prema posebnom propisu o regionalnom razvoju.

 

Olakšice su propisane i za obveznike poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost (obrtnike) koji posluju na potpomognutim područjima i u gradu Vukovaru, čime su oni izjednačeni s obveznicima poreza na dobit na potpomognutim područjima i u Vukovaru jer su olakšice za njih propisane izmjenama Zakona o porezu na dobit.

 

Dubrovačko-neretvanska županija nalazi se u III. skupini, pa tako stanovnici juga Hrvatske nemaju takvih poreznih olakšica.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja