Srijeda, 3. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Predstavljen projekt izrade ICT strategije DNŽ: Kako ubrzati ekonomski razvoj

16.01.2014.


Župan Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Davorko Obuljen i Sven Marušić iz tvrtke InfoCumulus iz Zagreba na konferenciji za novinare predstavili su projekt izrade ICT strategije Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Tom je prilikom župan Dobroslavić naglasio kako je ICT strategija DNŽ  još jedan u nizu strateških dokumenata koji određuju daljnji razvoj ove regije- poput Strategije razvoja DNŽ i Strategije razvoja turizma DNŽ.

 

Zamjenik župana Obuljen, ujedno i voditelj tima za izradu ove strategije, kazao je kako je rok izrade oko četiri mjeseca- do početka travnja bi trebala biti gotova prva javna verzija, a nakon toga će uslijediti javna rasprava.

 

Za izradu smjernica angažirana je tvrtka InfoCumulus koja je bila najpovoljniji ponuđač i koja ima veliko iskustvo u izradi ICT strategija za tijela državne uprave i velike organizacije kao što su telekomunikacijski operateri.

 

Glavni ciljevi strategije, kazao je Marušić, su ubrzanje ekonomskog rasta, poboljšanje kvalitete života građana Županije te usklađivanje s propisima i politikama Europske unije.

 

-Ubrzanje ekonomskog rasta prvenstveno se temelji na primjeni ICT-a u gospodarstvu kako bi se povećala zaposlenost na poslovima visoke dodane vrijednosti, dodatno  razvila ICT industrija u Županiji i povećala efikasnost i konkurentnost strateških gospodarskih grana Županije (s naglaskom na turizam, brodarstvo i poljoprivredu) kroz korištenje ICT tehnologije radi ubrzavanja i povećanja efikasnosti poslovnih procesa.

 

Veća kvaliteta života građana očitovat će se u ubrzanju administrativnih procesa u lokalnoj upravi kroz korištenje ICT tehnologije, u dostupnosti usluga  lokalne uprave na daljinu, putem Interneta te kroz participaciju svih društvenih slojeva u razvoju europskog digitalnog društva i korištenju rezultata tog razvoja. Također, strateške smjernice nužne su za učinkovito povlačenje sredstava iz razvojnih fondova i moraju biti usklađene s postojećim smjernicama na razini Europske unije.-naveo je Marušić i dodao kako je prilikom izrade Strategije nužno uključiti gradove u Županiji, Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA, ali i predstavnike gospodarskih subjekata s naglaskom na ICT industriju, akademsku zajednicu te neovisne stručnjake i medije.

 

Svi oni trebali bi, zaključeno je,  raditi na „pozicioniranju dubrovačko-neretvanske regije kao dobar primjer napredne, visokotehnološke oaze na Mediteranu“.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja