Srijeda, 2. prosinca 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Priča o JP Libertas: Treba li Grad brinuti za Župu i Konavle

18.01.2014.


Još uvijek nema dogovora između konavoskog načelnika Luke Korde i dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o prometovanju Libertasovih autobusa u Konavle. A o toj odluci zasigurno ovisi i prometovanje kroz Župu dubrovačku, jer cavtatska „desetica“ jedna je od bitnijih linija i za župski kraj.

 

Korda i Vlahušić su se sastali i dogovori da će poslati dopis županijskoj upravi sa zamolbom da prikupi i vidi po kojoj cijeni rade drugi, te raspiše natječaj kojim će prikupiti ponude ostlaih prijevoznika.

 

Naime, Konavljani ne žele plaćati 14 kuna po kilometru, što je sigurno previše, te su, podsjetimo sredinom studenog prošle godine  otkazali ugovor o subvencioniranju konavoskih linija. Spremni su, ukoliko ostane ta cijena, izaći iz suvlasništva JP Libertas.

 

Jedan od zaključaka toga sastanka je da je 14 kuna, koju je odredio JP Libertas, uistinu visoka cijena, te da se sada očekuje potez Županije. Dogovoreno je da će Libertasovi autobusi vozili u Konavle do kraja natječaja.

 

Općina Konavle autobusne linije godišnje subvencionira s oko 3,5 milijuna kuna.

 

Načelnik Općine Konavle Luka Korda ističe kako nema namjeru cjenkati se oko iznosa subvencija.

- Nećemo se cjenkati. Općina nema dodatnih sredstava koja bi mogla izdvojiti za prijevoz. Ako će Libertas vozit, vozit će jer nismo na placi da se pogađamo. - rekao je Korda.

 

Zaposlenici Libertasa nisu zadovoljni kako se odvijaju pregovori oko konavoskih linija. Potvrdili su o Ivo Klaić, predsjednik Radničkog vijeća i Marko Mišić glavni sindikalni povjerenik za promet u Libertasu, za dulist.hr.

 

- To je situacija koja se ponavlja već 4 godine. Sustavno se i dalje želi uništiti Libertas, ali oni Libertas neće uništiti. Institucije i zakoni postoje, pa neka načelnik Korda preispita direktora Deranju i vidi koja je to cijena od 14 kuna po kilometru. To je samo zato da se Općina izbaci iz Libertasa. Oni žele uništiti Libertas, a to više vrapci na grani pjevaju. To su željeli prije 4 godine, nije im uspjelo, pa ga sada žele opet uništiti. No, imamo mi veće probleme. Libertas nije u svome prostoru, a ima svoj prostor u Komolcu, s preko 15 000 kvadrata. Sve je jedan kroz jedan riješeno i na Libertasu. A vrijednost je skoro 40 milijuna kuna. Neka gradonačelnik izvoli od EU zatražit pare da se u što kraćem vremenu napravi montažna garaža, da se napravi sustav i da mi prijeđemo u Komolac živjet i radit kao normalni ljudi. A ne da smo stalno u stresu. Neka gospoda glavonje, koji vladaju gradom i koji su zato plaćeni obavljaju svoju dužnost, a to im poručuju radnici Libertasa na čelu sa mnom. Neću im dozvolit dok god u meni ima kapi krpi da naprave to što planiraju, davno sam im to rekao.

Bez radnika i sindikata u Libertasu oni ne mogu ništa napraviti, dignut ćemo bunu, cijeli Grad i cijelu javnost ćemo dignut na noge – rekao je ogorčeni Ivo Klaić.

 

Sve češće se može čuti da bi time čak 30 vozača na konavoskim linijama moglo dobiti otkaz.

 

- To bi značilo da bi se tada primjenjivao Zakon o radu. Ne može se raditi diskriminacija zaposlenika po mjestu prebivališta, i ne može se uvjetovati radnicima da nešto moraju raditi na silu. Dokle je Libertas živ, dokle tvrtka radi, radnici se ne mogu otpuštati na temelju prebivališta. Mi sigurno nećemo ići u neke Čazme, neprovjerene tvrte, niti dragovoljno ostat bez posla. U slučaju da se to dogodi, i konavoske se linije ukinu, mi ćemo zauzeti stav da ostajemo raditi u Libertasu a onda će iz Libertasa poći oni koji su došli zadnji sukladno Zakonu o radu. Konavoski vozaći koji su vozili na konavoskim linijama doći će voziti u grad kao što i ja radim u gradu, a oni koji su došli zadnji će poći – rekao je Marko Mišić, glavni sindikalni povjerenik za promet u Libertasu i zamjenik sindikalnog povjerenika Balda Kovačevića dodavši:
 

-Tek poslije otkaza linija pri županijskom uredu, Županija može postupati. Što su oni mislili kad kažu da je sve na Županiji nije mi jasno, jer to što govore nije utemeljeno u Zakonu, ali oni su političari pa mogu činiti što ih je volja – dodao je.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja