Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Crvenouha kornjava opasna za bioraznolikost Neretve

13.10.2013.


Državni zavod za zaštitu prirode RH-a upozorio je da puštanje crvenouhe kornjače u Park prirode Hutovo blato u BiH može imati vrlo ozbiljne posljedice na bioraznolikost delte Neretve, a posebno je opasno po hrvatsku barsku kornjaču.

Djelatnike Zavoda još više zabrinjava poziv Parka prirode Hutovo blato građanima BiH da donesu svoje kućne ljubimce nadležnoj ustanovi kako bi organizirano bili pušteni u Neretvu.

Apeliraju na sve vlasnike egzotičnih životinja i kućnih ljubimaca da ih ne puštaju u prirodu, te da se informiraju o njihovim potrebama i životnom vijeku prije nego ih nabave. Puštanje stranih vrsta u prirodu u Hrvatskoj je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode.

Crvenouha kornjača nalazi se na popisu 100 najgorih invazivnih vrsta u Europi. Kao predator svejed ima ekološki utjecaj na nekoliko vrsta biljaka i životinja, od beskralješnjaka do kralješnjaka, uključujući vodozemce, male sisavce i ptice, posebno mlade jedinke. Najveća je prijetnja za hrvatsku zavičajnu, u Europi ugroženu, barsku kornjaču, s kojom se natječe za hranu i stanište, te ju uspješno potiskuje.

Crvenouha kornjača može biti prenositelj bolesti i mnogih parazita, a zabilježeni su i slučajevi gdje je bila vektor salmonele prenesene na ljude. Nakon jedne takve epidemije 1975. godine, u SAD-u je zabranjena trgovina crvenouhom kornjačom na nacionalnoj razini.

Bosanskohercegovački mediji objavili su da je u Hutovo blato puštena crvenouha vodena kornjača stara devet godina, koja je bila kućni ljubimac u Mostaru, a vlasnik ju je odlučio donirati Parku prirode.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja