Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Festanjuli Baričević i Lobrović pozivaju na Festu svetog Vlaha: Naša Festa ne blijedi nego sjaji

29.01.2014.


Proglas Feste sv. Vlaha 2014. s geslom „Ne nameći se, da ne budeš odbačen, ne udaljuj se, da ne budeš zaboravljen“ (Sir 13, 10) ovogodišnji festanjuli pomorac Damir Baričević i obrtnik Ivo Lobrović tijekom proteklih dana nosili su po župama diljem Dubrovačke biskupije te različitim institucijama pozivajući njihove predstavnike da pozovu puk Grada i biskupije kao i štovatelje sv. Vlaha diljem svijeta na sudjelovanje na ovogodišnjoj festi sv. Vlaha.

 

 

U Proglasu kojeg, s rektorom Lučićem i festanjulima Baričevićem i Lobrovićem, potpisuje i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, piše:

 

 

„Godine prolaze, a naša Festa ne blijedi nego sjaji. Blista. Kako u odorama i zlatom urešenim narodnim nošnjama, tako i u dušama onih koji ljube, i čuvaju svoju Festu. I kad bismo mi zatajili, sv. Vlaho neće zaboraviti, i u ovoj godini, po 1042. put, učiniti svoje 'famozno čudo od čudesa.'

 

 

Mudrost zapisana u kamenu: 'Sloboda se ne prodaje za sve blago svijeta', 'Zaboravite privatno, a bavite se općim', 'Naši utezi ne varaju...', stoji i u pamćenju ovog naroda.

 

Stoljetna zauzetost za neželjene i odbačene, za stare i nemoćne, za odgoj i naobrazbu mladeži svjedoči o bogoljubnosti i čovjekoljubnosti jedinstvenog Grada Dubrovnika. Susret hrvatske katoličke mladeži u travnju ove godine u našem gradu ispit je naše gostoljubivosti, požrtvovanosti, skladnosti i ljubavi prema Bogu, rodu i našoj mladeži.

 

 

Dođite na Festu kako bismo se duhovno pripremili, vjeru ojačali i zajedno iz sveg srca uputili Parcu tisućput ponovljenu molitvu: 'Po zagovoru sv. Vlaha, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.' Živio sv. Vlaho!“

 

Zanimljivo je spomenuti da likovno rješenje ovogodišnjeg Proglasa kao i crkvenog programa feste, koje je nakon više godina izmijenjeno, potpisuje slikar Mišo Baričević, brat jednog od festanjula, a kompjuterski ga je obradio M. Skance. Sadržaj Proglasa je svake godine drugačiji.

 

 

Inače, predstavnik pomoraca Damir Baričević, sin pokojnog Marka i Đurice rođene Hršak, rođen je u Dubrovniku 1964. godine. Oženjen je suprugom Stelom rođenom Bukva, i imaju dvoje djece: sina Marka i kći Jelenu.

 

 

U mladosti je kao vaterpolist igrao za Jug i Bellevue, a 1991. je bio sudionik Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i Hrvatske. Od 1992. plovi na brodovima domaćih i stranih kompanija. Na Višoj pomorskoj školi u Dubrovniku diplomirao je 1997. i stekao zvanje inženjera pomorskog prometa. Zatim je položio kapetanski ispit te kao kapetan duge plovidbe plovi na tankeru „LNG GEMINI“.

 

              

Obrtnik, Ivo Lobrović, sin pokojnog Antuna i Kate rođene Peraica, rođen je u Majkovima 1956. godine. Oženjen je s Jelenom rođenom Biskup s kojom ima sina Antuna i kćeri Dariju i Miriju. Po zanimanju je elektroinstalater s 38 godina staža u poštanskoj monterskoj službi. Sada ima svoju privatnu firmu „Halonet“. Predsjednik je Vijeća općine Dubrovačko primorje i član Pastoralnog vijeća župe Presvetog Trojstva u Majkovima.

 

Angelina Tadić

 

 

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja