Nedjelja, 19. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Tomislav Macan - novi predsjednik Dubrovačkih trombunjera

01.02.2014.


Novi predsjednik Dubrovačkih trombunjera je Tomislav Macan, član Društva već 20 godina.

 

 

- Velika vam hvala na izboru i ukazanom povjerenju, biti predsjednik jedne povijesne postrojbe koja ima nazobilaznu ulogu u tradiciji svoga grada velika je čast, a i obveza. Nastojat ću uzdići društvo u kulturnom i društvenom smislu, a želja mi je da sa svim institucijama grada i županije potpišemo sporazum o očuvanju tradicijske kulturne baštine našega Grada. Ako može UNESCO prepoznati značaj feste, sigurni smo da može i domaći svijet koji obnaša odgovorne funkcije. Posebno priznanje iznosim dosadašnjem predsjedniku koji je u proteklih 30-ak godina obnašao tu važnu dužnost i koji sada ima funkciju zamjenika predsjednika društva kako bi dalje zajednički unaprijedili rad društva. Doraditi ćemo statut društva, te stvoriti još bolje temelje za daljnji razvoj ove udruge, kazao je Macan.

 

 

Na godišnjoj Skupštini Društva održanoj na Osojniku izabrani su i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, te Stegovni sud, svi na četverogodišnji mandat.

 

 

Tajnik društva je Ivica Grbić, zapovjednik Grada Antun Masle, zapovjednik Osojnika Vlaho Muhoberac, te zapovjednik Komolca Pero Bilić.

 

 

Dosadašnji predsjednik Društva Antun Knego je govorio o ativnostima u protekle četiri godine.

 

 

Zanimljivo je izdvojiti da Društvo dubrovačkih trombunjera godišnje ima više od 30 nastupa od čega je 20-ak gradskih i prigradskih nastupa, dok je 10-ak nastupa po županiji, te širom Hrvatske, pa čak i u Tuhelju u Poljskoj gdje se održava skupština povijesnih postrojbi Europe čiji smo i mi članovi. U proteklom mandatu u Viteški red Sv. Sebastijana na skupštini povijesnih postrojbi Europe primljeni su Antun Knego i Ivica Grbić što je za naše društvo i njih osobno iznimno i časno priznanje.

 

 

Svakako najznačajniji nastup društva je na Festi Sv. Vlaha, a potrebno je spomenuti redovno gostovanje u Požegi na festi sv. Grgura i u Kostelu za Uskrs. To su 2 bratimljena društva s trombunjerima koji svake godine uveličaju festu sv. Vlaha svojim dolaskom. Osim navedenih društvo se ponosi hodočašćima u Vukovar, Mariju Bistricu, Lourdes, Bleiburg, kao i druga mjesta gdje se odaje počast nevino stradalima.

 

 

Da društvo predstavlja časnu udrugu pokazala je i želja 2 mladih ljudi koji su donijeli zamolbu da postanu aktivni članovi društva.

 

 

Ove godine na festu sv. Vlaha pored topnika iz Požege i članova Kostelske „Pistole“ dolaze Karlovačka građanska garda i Senjski uskoci kao gosti dubrovačkih trombunjera. Pozivamo drage sugrađane na proslavu feste i to na Kandeloru 2.veljače u 15:00 ispred crkve sv. Vlaha, te sutradan na festu. Neka nas čuva Sv. Vlaho i podari nam dobro vrijeme da lijepo proslavimo ovogodišnju festu i još jednom prezentiramo tradiciju i bogatsvo našega Grada, poručuju dubrovački trombunjeri.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja