Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE: Sabor zadire u neovisnost pravosuđa

03.02.2014.


Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) zgroženo je Izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koje je Hrvatski sabor izglasao u petak, a posebno člankom 36. Ovim zakonom oduzima se Društvu prijatelja pravo upravljanja dubrovačkim zidinama i poništava ugovor sklopljen s gradom Dubrovnikom, čime se direktno zadire u neovisnost pravosuđa Republike Hrvatske, jer se takvi ugovori mogu poništavati samo na sudovima. Ovim izmjenama Zakona izravno se intervenira u pojedinačne pravne poslove sklopljene između trećih osoba u korist jedne od ugovornih strana, što je ustavno i zakonski nedopustivo, stoji u priopćenju Društva.

 

 

Izglasavanje ovakvog zakonskog teksta predstavlja opasan presedan kojim se ozakonjuje uplitanje izvršne vlasti u rad sudstva te u pravni poredak uvodi pravna nesigurnost. Na ovaj način bilo koji pravni subjekt u Hrvatskoj ne može biti siguran da  je sklopio pravni posao jer mu već sutra ugovor može biti stavljen izvan snage jednostranim aktom tijela vlasti“, izjavio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić. Orlić je nadodao kako „Društvo planira poduzeti daljnje pravne korake pred ustavnim sudom kako bi zaštitilo svoje interese iz valjanog ugovora i vratilo zidine onima koji njima godinama uspješno upravljaju s ciljem njihovog očuvanja i zaštite, kao i štićenja javnog dobra“.

 

U priopćenju se nadalje podsjeća, kako je posljednji Ugovor između Društva prijatelja dubrovačke starine i Grada Dubrovnika sklopljen u prosincu 2009. godine na razdoblje od deset godina. U ime grada potpisao ga je sadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić na temelju prethodne suglasnosti Gradskog vijeća grada Dubrovnika koje je, sukladno važećim propisima, jedino tijelo ovlašteno samostalno raspolagati nekretninama u vlasništvu grada. O mogućem raskidu ugovora dogovaraju se uključene strane ili se spor u konačnici rješava sudskom parnicom.

 

 

U pravnoj regulativi Republike Hrvatske od trenutka sklapanja zadnjeg ugovora pa do danas nije se ništa promijenilo, dakle, na snazi su isti propisi sukladno kojima je predmetni ugovor sklopljen te prema kojima isto tako može biti i raskinut. Tijelu  izvršne vlasti, u ovom slučaju Ministarstvu kulture, omogućilo se prisvajanje ovlasti koje mu temeljem Ustava i važećih propisa RH ne pripadaju. Negativno mišljenje o čl. 36 ovoga Zakona zauzeli su saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za zaštitu okoliša i prirode te Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo s istim obrazloženjem da se njime zadire u neovisnost pravosuđa. Međutim, Ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske u potpunosti su ignorirali mišljenja tih odbora.

 

Ugovorom je predviđeno da su prihodi od ulaznica na gradske zidine namjenski te se imaju koristiti isključivo za obnovu i održavanje gradskih zidina pri čemu ti prihodi pripadaju DPDS-u te od kojih polovicu ustupa Gradu Dubrovniku. Grad svoje prihode ne koristi namjenski kao što to čini DPDS koji redovito podnosi financijska izvješća Gradskom vijeću i koje nikad nije imalo primjedbu te je sva izvješća usvojilo, što govori o ispravnosti poslovanja Društva u upravljanju zidinama.

 

Društvo prijatelja dubrovačke starine udruga je civilnog društva koja djeluje od 1952. godine i koja od 1969. upravlja i skrbi o gradskim zidinama grada Dubrovnika te zahvaljujući čijem predanom djelovanju dubrovačke zidine danas predstavljaju jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u svijetu.

 

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja