Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

11.02.2014.


Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik organizirao je 11. veljače 2014. svečani i radni sastanak s predstavnicima hitnih službi s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

 

Na svečanom dijelu sastanku sudjelovali su kao gosti zamjenik župana Davorko Obuljen i zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika Željko Raguž. Posebni gosti bili su mališani iz dječjeg vrtića „ŠKATULICA“ koji su se nakon obilaska ŽC 112 Dubrovnik i edukacije o ispravnom postupanju u opasnim situacijama priključili svečanom dijelu sastanku.

Predstavnici PUZS Županijskog centra 112 Dubrovnik, Policijske uprave dubrovačko neretvanske, Zavoda za hitnu medicinu DN županije, HGSS stanica Dubrovnik i Orebić, Županijske vatrogasne zajednice, DVIP Dubrovnik i Obalne radijske postaje Dubrovnikradio na sastanku su proanalizirali dosadašnju suradnja posebno tijekom zajedničkih akcija zaštite i spašavanja.
 

 

 

Pročelnik PUZS Goran Violić i voditelj ŽC 112 Zoran Benić izvijestili su prisutne o radu u protekloj godini u kojoj je Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio 100.739 poziva, te je organizirao 183 medicinska prijevoza zrakom helikopterima Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO i zrakoplovom Vlade RH za potrebe bolesnika Opće bolnice Dubrovnik i Domova zdravlja u Korčuli, Vela Luci, Metkoviću i Pločama.
 

 

 

Pokrenuto je i koordinirano 30 akcija traganja i spašavanja, a na zahtjev nadležnih službi izvršeno je i lociranje 28 pozivatelja.
Predstavnici hitnih službi iznijeli su svoje prijedloge za daljnji razvoj suradnje i poboljšanja sustava zaštite i spašavanja.

 

 

 

Broj 112 građani pozivaju kada prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš, te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu sa svim žurnim službama u Republici Hrvatskoj jer operateri u ŽC 112 primaju pozive i alarmiraju žurnu službu čija je intervencija neophodna u danoj situaciji.

 

 

 

PREDNOSTI I ZNAČAJKE SUSTAVA 112
 

 

• Pozivatelj ne treba poznavati telefonske brojeve te strukovne i teritorijalne nadležnosti

službi potrebnih u hitnoj situaciji.
 

• Jedan hitni poziv praktički paralelno alarmira nekoliko službi jer nakon dojave na broj 112 operater alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju, a čime se štedi vrijeme jer hitne službe nije potrebno pojedinačno nazivati.
 

• Hitnim službama je olakšan rad jer operater „filtrira“ zlonamjerne, nenamjenske ili opetovane pozive, kada se jedan slučaj višestruko dojavljuje od različitih očevidaca, a što hitnim službama omogućava neometan rad.

Osim dobro poznatih hitnih službi (policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć), Sustav 112 u hitnim situacijama može angažirati i brojna druga tijela ili službe koje su svojom djelatnošću vezane za sustav zaštite i spašavanja (Oružane snage Republike Hrvatske, Središnjica za traganje i spašavanje na moru, Hrvatska gorska služba spašavanja, Klub za obuku sportskih i službenih pasa, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, ronioci, lovci i sl.)
Sustav 112 temeljem utvrđenih standardnih operativnih postupaka, protokola ili sporazuma omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji, hitni prijevoz zrakom timova za traganje i spašavanje, vatrogasaca, ozlijeđenog ili organa za transplantaciju, što je u nekim situacijama od iznimnog značenja.
Značajna je i sposobnost zaprimanja hitnih poziva na stranim jezicima (engleski, njemački, talijanski, mađarski, slovački i češki), a čime se doprinosi sigurnosti naših turista i promociji Republike Hrvatske kao sigurnog turističkog odredišta.
Sustav 112 operativno se sastoji od dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i Državnog centra zaštite i spašavanja koji ne zaprima hitne pozive ali operativno prati i koordinira njihov rad.

 

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja