Utorak, 19. listopada 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Rasprava o vodi u EU parlamentu: Right2Water i NE privatizaciji

18.02.2014.


'Ako pitka voda u 21. stoljeću bude imala ulogu kakvu je u međunarodnim odnosima imala nafta, koja se tijekom 20. stoljeća više puta dokazala ne samo kao ključni energent, nego i kao alat za ostvarivanje političkih ciljeva, onda možemo zaključiti kako će pitka voda presudno utjecati i na kreiranje svijeta 21. stoljeća'', istaknula je Dubravka  Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

 

U trenutku kada je Hrvatska poharana poplavama u Europskom parlamentu se vodi rasprava o pravu na čistu vodu. Prva rasprava ovakve vrste je nastala na prijedlog Europske građanske inicijative kako bi se pozvala nadležna tijela EU-a za izradu novog zakonodavstva koji bi diljem Europske unije osigurao pristup opskrbi pitkom vodom i odvodnji. Inicijativa "Right2Water" je okupila gotovo dva milijuna potpisa unutar 28 zemalja EU.

 

''Prema izvješću o vodnim zalihama Hrvatska je na trećem mjestu nakon Norveške i Islanda. Također, voda je opće društveno bogatstvo bilo koje zemlje. Takav stav potvrdili su i Ujedinjeni narodi, ali i Lisabonski ugovor, koji su pravo na pitku vodu proglasili osnovnim pravom svakog čovjeka i stoga smatram da moramo reći NE privatizaciji vode. Vodeći se načelom supsidijarnosti ne smijemo zanemariti ni legitimno izabrana vodstva zemalja EU-a, na lokalnoj i na nacionalnoj razini, pri donošenju ovakvih odluka'', rekla je Šuica.

 

Organizatori inicijative smatraju da je "voda javno dobro, a ne roba" te žele da Europska komisija predloži zakon koji će ostvariti "ljudsko pravo na vodu i odvodnju na način kako ga prepoznaju Ujedinjeni narodi te koji će promovirati vodoopskrbu i odvodnju kao javne usluge neophodne za sve". 

 

Vezano za poplave koje trenutno haraju Hrvatskom, Šuica je iskoristila priliku i zamolila Komisiju da ubrza odgovor na pitanje korištenja Europskog fonda za solidarnost za Hrvatsku.

Najčitanije (7 dana)

Koji su uvjeti za iznajmljivanje kućica za Dubrovački zimski festival
Gradonačelnik Franković obišao radove obnove i uređenja škole u povijesnoj jezgri
Nove tehnike u pripremi tradicionalnih jela u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja