Utorak, 21. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Rasprava o vodi u EU parlamentu: Right2Water i NE privatizaciji

18.02.2014.


'Ako pitka voda u 21. stoljeću bude imala ulogu kakvu je u međunarodnim odnosima imala nafta, koja se tijekom 20. stoljeća više puta dokazala ne samo kao ključni energent, nego i kao alat za ostvarivanje političkih ciljeva, onda možemo zaključiti kako će pitka voda presudno utjecati i na kreiranje svijeta 21. stoljeća'', istaknula je Dubravka  Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

 

U trenutku kada je Hrvatska poharana poplavama u Europskom parlamentu se vodi rasprava o pravu na čistu vodu. Prva rasprava ovakve vrste je nastala na prijedlog Europske građanske inicijative kako bi se pozvala nadležna tijela EU-a za izradu novog zakonodavstva koji bi diljem Europske unije osigurao pristup opskrbi pitkom vodom i odvodnji. Inicijativa "Right2Water" je okupila gotovo dva milijuna potpisa unutar 28 zemalja EU.

 

''Prema izvješću o vodnim zalihama Hrvatska je na trećem mjestu nakon Norveške i Islanda. Također, voda je opće društveno bogatstvo bilo koje zemlje. Takav stav potvrdili su i Ujedinjeni narodi, ali i Lisabonski ugovor, koji su pravo na pitku vodu proglasili osnovnim pravom svakog čovjeka i stoga smatram da moramo reći NE privatizaciji vode. Vodeći se načelom supsidijarnosti ne smijemo zanemariti ni legitimno izabrana vodstva zemalja EU-a, na lokalnoj i na nacionalnoj razini, pri donošenju ovakvih odluka'', rekla je Šuica.

 

Organizatori inicijative smatraju da je "voda javno dobro, a ne roba" te žele da Europska komisija predloži zakon koji će ostvariti "ljudsko pravo na vodu i odvodnju na način kako ga prepoznaju Ujedinjeni narodi te koji će promovirati vodoopskrbu i odvodnju kao javne usluge neophodne za sve". 

 

Vezano za poplave koje trenutno haraju Hrvatskom, Šuica je iskoristila priliku i zamolila Komisiju da ubrza odgovor na pitanje korištenja Europskog fonda za solidarnost za Hrvatsku.

Najčitanije (7 dana)

Policija upozorava: Četvero teško ozlijeđenih u jučerašnjim prometnim nesrećama
Knežević ulazi u Sabor i pojašnja za što će se zalagati


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja