Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

HDZ-ovi eu-zastupnici: Zašto u EK nema hrvatskih konferencijskih prevoditelja ?

20.02.2014.


Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu: Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica uputili su zajedničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s nepostojanjem usluge prijevoda na hrvatski jezik tijekom konferencija za medije koje se održavaju u toj Instituciji. Naime, srijedom nakon sastanka Kolegija EK, za vrijeme održavanja konferencija za medije u hrvatskoj prevoditeljskoj kabini nema prevoditelja.

 

 

 

Europarlamentarci su ukazali kako se ne smije zapostaviti činjenica da je hrvatski jezik službeni jezik Unije i da je prošlo gotovo osam mjeseci punopravnog članstva u EU. Naglašavaju kako je riječ o velikom propustu, jer je svim europskim novinarima osiguran simultan prijevod na vlastite jezike dok su hrvatski dopisnici uskraćeni za to pravo. Zastupnici su pozvali Komisiju da objasni zašto do sada nije osigurala prijevod na hrvatski jezik tijekom konferencija za medije, te da se izjasni kada planira uvesti prijevod na jezik najmlađe članice europske obitelji.

 

 

 

Također ističu da se s istim problemom susreću hrvatski novinari i dopisnici iz Bruxellesa tijekom održavanja konferencija za medije koje održavaju povjerenici te pozivaju Komisiju da osigura simultano prevođenje i na hrvatski jezik čim prije. Isto tako hrvatski zastupnici zahtijevaju da Komisija osigura i prijevod s hrvatskog jezika na sve ostale kada hrvatski novinari postavljaju pitanja na svojem materinjem jeziku, kao i ostali novinari na svojim jezicima ili kada hrvatski povjerenik želi odgovoriti na pitanja novinara na hrvatskom jeziku.

 

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja